İşte İstanbul’un en riskli 7 ilçesi!

İşte İstanbul’un en riskli 7 ilçesi!
Yayınlama: 27.02.2024
A+
A-

Yunanistan’ın önde gelen bilim insanlarından Lekkas, olası İstanbul depremi ile ilgili konuştu. Öte yandan İstanbul ile ilgili önemli bir rapor paylaşıldı. Buna göre 7 ilçede ilan edilenin beş katı dönüşüme ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler Marmara’ya çevrildi. Uzmanlar olası İstanbul depremi için uyarı üstüne uyarı verirken depremin beklenen büyüklüğü 7’nin üzerinde oldu. Türk bilim insanlarının yanı sıra yabancı uzmanlar da İstanbul için dikkat çeken açıklamalar da bulunmaya devam ediyor.

Yunanistan’ın önde gelen bilim insanlarından, Yunanistan Deprem Planlama ve Koruma Örgütü Başkanı Efthymios Lekkas, beklenen İstanbul depremi ile ilgili konuştu. Lekkas, İstanbul’da 7.5 büyüklüğüne kadar bir depremin beklendiği uyarısında bulundu.

KUZEY ANADOLU FAYINI İŞARET ETTİ

Lekkas Kuzey Anadolu fayına dikkat çekerek, “Hazar’dan başlayıp Ege’de son bulan 1,300 kilometre uzunluğundaki Kuzey Anadolu fayının kırılmamış ve büyük bir depreme neden olmamış tek bir parçası var, o da İstanbul’un güneyindeki sualtı bölgesinde yer alan faydır” dedi.

TÜM EKİPLERİN TAHMİNİ AYNI

Lekkas sözlerine “Tahminler sadece Türk sismologlara ait değil, dünyanın dört bir yanındaki ekiplerin tahminleriyle de örtüşüyor. Dolayısıyla İstanbul’da büyük bir deprem beklediğimiz şu anda kesinleşmiş durumda” ifadelerini de ekledi.

İstanbul için alarm veren Lekkas, “Nüfus birikimi ve yoğunluk nedeniyle maruz kalınan riskin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. İstanbul’daki evlerin üçte biri sismik düzenlemelerden önceki eski yapılar. Üçte biri ise sismik yönetmeliklere sahip modern yapılar” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A DİKKAT ÇEKTİ

Yunan bilim insanı, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisi de deprem üzerinden kampanya yürütüyor ve kendi adayının İstanbul’da olası bir deprem felaketiyle daha iyi başa çıkabileceğini söylüyor. Yani İstanbul’da, 20 milyonluk bir şehir olduğu için, nüfusun çok büyük bir risk altında olduğunu anlıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL’UN RİSK RAPORU! 7 İLÇEDE ACİLEN DÖNÜŞÜM YAPILMALI

Deprem gerçeği her an kendini hissettirirken İstanbul ile ilgili önemli bir rapor paylaşıldı. Buna göre Büyükçekmece, Güngören, Kartal, Küçükçekmece, Pendik, Tuzla ve Zeytinburnu’nda ilan edilenin beş katı dönüşüme ihtiyaç olduğu belirtildi.

İstanbul Planlama Ajansı, “Kent Gündemi Serisi”nin son raporunu yayınladı. Raporda; 6306 sayılı “kentsel dönüşüm yasası”nda geçtiğimiz Kasım ayında yapılan değişikliklerin ardından yeniden gündeme gelen rezerv alan ve riskli alan kavramları ile bu kavramların İstanbul’daki yansımalarını incelendi.

“800 BİN BİNANIN 84 BİNİ DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”

Raporda, “İstanbul’da 6306 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarihten bu yana 70 adet riskli alan, 152 adet rezerv yapı alanı ve yaklaşık 84 bin riskli yapı ilan edilmiştir. İlan edilen riskli alanların çoğunlukla kamu mülkiyetinde bulunan, genellikle tek veya iki katlı düzensiz yapıların bulunduğu ya da rantı yüksek alanlardan oluştuğu belirtilmektedir. Son 11 yılda İstanbul’da bulunan ve 2000 yılı öncesi yapılmış 800 bin binanın yalnızca 84 bini dönüşmüştür.” ifadeleri yer aldı.

7 İLÇENİN ALTI ÇİZİLDİ

7 ilçenin acilen dönüşüme ihtiyacı olduğu belirtilen raporda şu ifadeler yer aldı:

“Öncelikli ele alınması gereken Büyükçekmece, Güngören, Kartal, Küçükçekmece, Pendik, Tuzla ve Zeytinburnu’nda ilan edilenin beş katı dönüşüme ihtiyaç vardır.

Sadece Tuzla ilçesinde Bakanlığın ilan ettiğinin 38 katı büyüklükte bir alanda kentsel dönüşüm ihtiyacı mevcuttur.”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.