İşyeri kira artış oranı belli oldu!

İşyeri kira artış oranı belli oldu!
Yayınlama: 04.12.2023
A+
A-

Kasım ayı işyeri kira artış oranı yüzde kaç oldu? İşyeri kira zammı hesaplama ile 2023 Kasım ayı işyeri kira artış oranı
Kira artış oranı, TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ve TEFE (Üretici Fiyat Endeksi) oranlarına göre hesaplanıyor. Her ayın sonunda olduğu gibi, enflasyon verilerinin açıklanmasıyla gözler aralık ayı kira artış oranına çevrildi. 2023 aralık ayı için kira artış oranı, mevcut kira bedeli ile TÜFE oranının çarpılması sonucu hesaplanıyor ve ardından bu sonuç 100’e bölünerek artış oranı elde ediliyor. İşte aralık ayı işyeri kira artış oranı yüzde kaç oldu? sorusunun yanıtı ve işyeri kira zammı hesaplama ile 2023 aralık ayı işyeri kira artış oranı…

Aralık ayı kira artış oranı, kiracılar ve konut sahipleri tarafından merak ediliyor. 2023 Aralık ayı işyeri kira artış oranı ve işyeri kira zammı hesaplama süreci başladı. TÜİK tarafından belirlenen kasım ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla aralık ayı kira artış oranı da belli oldu. Aralıkta kira yenileyecek olan malikler ve kiracılar bir yıllık enflasyon ortalaması oranına göre kontratlarını yeniden düzenleyecek. Peki, Aralık ayı işyeri kira artış oranı yüzde kaç oldu?

İŞYERİ KİRA ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU

TÜİK kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 61.98, bir önceki aya göre ise yüzde 3.28 yükseldi. Ekimde yıllık enflasyon yüzde 61.36, aylık enflasyon ise yüzde 3.43 olarak açıklanmıştı.

TÜFE’deki (2003=100) değişim 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %3,28, bir önceki yılın Aralık ayına göre %60,09, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,98 ve on iki aylık ortalamalara göre %53,40 olarak gerçekleşti.

İşyeri, dükkan, ofis ve büro gibi ticari taşınmazlar için ise TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması uygulanmaya devam edecek.

KASIM AYI İŞYERİ KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE KAÇ OLDU?

İŞ YERİ KİRA BEDELİ: 10.000 TL KİRA ZAMMI ORANI: %53,40 Bu oran yasal sınır olup işyeri sahipleri kesinlikle bu oranın üzerinde zam yapamayacaklar.

KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI DEVAM EDİYOR

Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren uygulama 1 Temmuz 2024’e kadar sürecek.

Öte yandan, kirada yüzde 25 zam sınırlaması yalnızca konut üzerinde etkili oluyor.

Kira sözleşmeleri için yüzde 25 zam sınırı uygulaması getirilmişti.

2024 senesinin Temmuz ayına kadar devam edecek olan uygulama nedeniyle ev sahipleri kiracılarına bu ayda da en fazla sadece yüzde 25 zam yapabilecekler.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.