Kartal sahiline tsunami uyarısı yapacak ilk istasyon kuruldu

Kartal sahiline tsunami uyarısı yapacak ilk istasyon kuruldu
Yayınlama: 05.02.2024
A+
A-

İstanbul’da beklenen deprem kadar önemli bir başka tehlikede tsunami.

Marmara Denizi’nde oluşması muhtemel dev dalgalar nedeniyle sahil kesimlerinin ciddi tehlike altında olduğu belirtilirken, söz konusu tehlikeye karşı önemli bir tedbir de hayata geçirildi.

Kandilli Rasathanesi, Kartal sahiline tsunami uyarısı yapacak ilk istasyonu kurdu.

İSTANBUL’UN İLK TSUNAMİ İSTASYONU

5,5’in üzerine bir deprem olduğu zaman tsunami yaratma riskinin de olduğunu hatırlatan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, ATV Haber’e yaptığı açıklamada “Marmara Denizi’ni çevreleyecek şekilde tsunami istasyonlarını kurmaya başladık. 20 tane yeni, çok disiplinli tsunami gözlem istasyonu kuruyoruz.

Buralarda hem sismik sensörler, hem CNS sensörleri hem deniz seviyesi yüksekliğini ölçen sensörler olacak” diye konuştu.

7 DAKİKA ÖNCEDEN TSUNAMİ UYARISI

Tsunami uyarı istasyonu sayesinde olası dev dalgaların tehlikesi birkaç dakika içinde öğrenilecek.

Böylelikle tsunaminin vuracağı bölgelerdeki riskin en aza indirilmesi planlanırken, Prof. Dr. Özener, “Sinyallerle olası bir tsunami riskini depremden 7 dakika sonra iletebiliyoruz.” dedi.

SENSÖRLER, DALGA YÜKSELİĞİNİ ÖLÇÜYOR

Tsunami gözlem istasyonunda yer alan sensörlerle birlikte dalgaların yüksekliği ölçülüyor. Dalgaların yüksekliği, anında Kandilli Rasathanesi’nin merkezine bilgi olarak aktarılıyor.

KAÇIŞ İÇİN VAKİT KAZANDIRACAK

Planlanan sisteme göre; dalga boylarının tehlikeli olması durumunda Kandilli Rasathanesi, vatandaşları uyaracak ve kaçış için ciddi vakit kazanılması sağlanacak.

DALGALARIN SAHİLE ULAŞACAĞI ZAMAN HESAPLANIYOR

Söz konusu sistemin nasıl çalıştığıyla ilgili bilgleri aktaran Yüksek İnşaat Mühendisi Hüseyin Özdemir, “Sahile ne kadar zamanda ulaşacağını belirleyerek, bu süre içerisinde vatandaşlarımıza bu bilgiliyi önce Kandilli Rasathanesi’ne ileterek, daha sonra AFAD veya ilgili kurumlarla vatandaşımıza doğrudan ulaştırmak suretiyle, dalga karada yıkıcı bir sonuç doğurmadan iletiyoruz. Böylece kaçılması gereken alanlardan derhal uzaklaşma imkanı veriliyor.

EGE VE AKDENİZ’DE DE KURULACAK

Kartal’daki istasyonun ardından Türkiye’deki başka bölgelere de tsunami uyarı sistemlerinin yerleştirilmesi planlanırken, Özdemir “Sadece burada değil, Ege ve Akdeniz’de de yapılmaya devam ediyor. diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.