Kiralık ve satılık evlere ‘deprem’ zammı!

Bir süredir herkesin gündeminde olan yüksek ev kiraları, deprem nedeniyle iyice tırmanışa geçti.

Kiralık ve satılık evlere ‘deprem’ zammı!
Yayınlama: 17.03.2023
A+
A-

Deprem felaketinin yaraları sarılmaya devam edilirken, depremzede vatandaşlar kendilerine yeniden hayat kurmak için çevre illere yöneldi. Depremzedelerin zorunlu olarak göç ettiği illerde bazı ev sahipleri satılık ve kiralık konutlara yüksek miktarda zam yaptı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: “Afetzedelerin kiralık ve satılık konut ihtiyaçlarını gören fırsatçılar fiyatlarını artırdılar. Bundan 6 gün önce 2 milyon 800 bin TL olan dairenin fiyatı bu sabah baktığımızda 4 milyon 300 bin TL’ye ulaşmıştı.

Bu noktada herkesin şunu hatırlamasında yarar var. Haklı bir sebebe dayanmadan fiyat artışı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından cezalandırılır. TCK’nın 237 maddesi uyarınca 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirler.

‘5 YILA KADAR HAPİS CEZASI GETİRİLECEK’

Bunun yanı sıra geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ afet dönemlerinde fırsatçılık yapanlara yönelik 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası getirileceğini açıkladı. Bu yasal düzenlemenin bir an önce çıkmasını ve fırsatçılık yaparak fahiş fiyat uygulayanların Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na şikayet edilmesini istiyoruz.

FAHİŞ KİRAYA KARŞI VATANDAŞ NE YAPMALI?

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na başvuru internet üzerinden yapılıyor. Vatandaşlar gördükleri bu tür fahiş fiyat artışlarını belgeleyerek fotoğrafları ile birlikte Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na bildirirse gereken değerlendirme yapılacaktır.

Bugün gittiğim bir sağlık kuruluşunda yardımcı sağlık personeli bana dedi ki: “Ev kiraları çok arttı. Yanımdaki arkadaşım asgari ücretle çalışıyor. 10 bin TL’den aşağı ev bulamadı. Mecburen 10 bin TL’ye kiralamak zorunda kaldı” dedi.

Peki bu kirayı nasıl ödeyecek? Belki kirayı ödeyemeyecek, davalık olacak. Aylarca davalar sürecek. Ev sahipleri vicdanlı olmalıdır. Barınma temel ihtiyaçtır. Fırsatçılara karşı devletin yaptırım uygulanmasını beklemek en doğal vatandaşlık hakkıdır.

EV SAHİBİ YÜZDE 25’TEN FAZLA ARTIŞ YAPMAK İÇİN DİRETİRSE BU DURUMDA KİRACI NE YAPMALI?

Yüzde 25 kuralı sadece 2 Temmuz 2023’e kadar yenilenen kontratlarla ilgili sınırlamadır. Yüzde 25 sınırlaması sıfır veya boş kiralık evler için geçerli değildir.

‘KİRALAR RAYİÇ BEDELİN YÜZDE 5’İ İLE SINIRLANDIRILMALI’

Burada da yapılması gereken gayrimenkullere mutlaka bir kira standardı getirilmelidir. Her gayrimenkulün belediyede kayıtlı bir rayiç bedeli vardır. Yıllık kira bedeli o gayrimenkulün rayiç bedelinin yüzde 5’i ile sınırlandırılmalıdır. 1 milyon lira rayiç bedeli gözüken gayrimenkulün yıllık kirası 50 bin TL’yi geçmemelidir.

Kanuna aykırı kira artışları talep edildiği taktirde kiracılar bunu vermek zorunda kalırlarsa sulh hukuk mahkemesine başvurarak iade talebinde bulunabilirler. Yani kiracı ev sahibini dava edebilir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.