Kolonya kullanırken dikkat edin

Kolonyadaki alkol oranına dikkat! Fazlası koronavirüsün yapışmasına neden oluyor…

Kolonya kullanırken dikkat edin
Yayınlama: 31.05.2020
A+
A-

Salgın sürecinde en çok kullanılan ve satışlarında patlama yaşanan kolonyalarla ilgili olaran Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Wilke Topçu; yaptığı açıklamada alkol seviyesi yüksek olan kolonyaların virüs ve bakteri üzerindeki etkisini kaybettiğini onları öldürmek yerine daha fazla yapışmasına neden olabileceğini söyledi.

Koronavirüs salgını sürecinde tüm dünyada en çok kullanılan ürün dezenfektan ve kolonya olmaya devam ederken uzmanların tavsiyeleri sonrasında ülkemizde özellikle de kolonya satışlarında büyük bir patlama yaşanmıştı. Bu durumla beraber 80 derece ve üzeri kolonyaların kullanılması gerektiği iddiaları sürerken konuya dair son açıklama Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Wilke Topçu’dan geldi.

Prof. Dr. Topçu’nun yaptığı açıklamaya göre; yüksek alkol seviyesindeki kolonyalar virüsü yok etmek yerine onun olduğu bölgeye daha çok yapıştığını ifade ederken vatandaşlara “Eğer su ve sabun yoksa yüzde 60-70 alkollü kolonya ya da dezenfektan kullanılabilir.” İfadelerini kullandı. İşte corona virüs salgınına dair gelen uzman açıklaması!

“YÜZDE 90 ALKOL VİRÜSLERİN DAHA FAZLA YAPIŞMASINA NEDEN OLUR”

Koronavirüs salgını nedeniyle hijyen konusunda en çok kullanılan ürün kolonya olurken öte yandan bu ürünü kullanırken de uzmanlara göre bazı detaylara dikkat etmekte fayda var. Konuya dair gelen son dakika açıklamasında İstanbul Kent Üniversitesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Wilke Topçu yüzde 90 alkollü kolonyaların virüs ve bakterileri öldürmek yerine onları daha da yapışmasına neden olduğunu bildirdi.

İşte konuya dair detaylar ve Prof. Dr. Ayşe Wilke Topçu’nun açıklamaları…

“YÜZDE 90 ALKOL VİRÜSLERİN DAHA FAZLA YAPIŞMASINA NEDEN OLUR”

El hijyeninin önemine de dikkat çeken İstanbul Kent Üniversitesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Wilke Topçu “Bir kişi saatte 30 kere elini burnuna götürüyor. Ellerimiz de her yere değdiği için biz onu alıp solunum yollarından vücudumuza alabiliyoruz. Onun için el hijyeni önem taşıyor. El hijyeni en güzel su ve sabun ile yapılır. Eğer su ve sabun yoksa yüzde 60-70 alkollü kolonya ya da dezenfektan kullanılabilir. Yüzde 90 alkollü olanlar ise virüs ve bakterilerin daha çok yapışmasına neden olur.”

“UV IŞINLARI KORONAVİRÜSÜ YOK ETMİYOR”

Normal şartlarda SARS ve grip virüsü gibi virüslerin ultraviyole (UV) ışınları ile yok edildiğini ancak koronavirüste bunun etkili olmadığını belirten Prof. Dr. Topçu, “Bu garip bir virüs. Bu durum koronavirüste geçerli değil çünkü şu anda yazı yaşayan bölgelerde de var. O nedenle bu konuda yeterli kanıt yok. Muhtemelen etkisi az olacaktır. Biz bu virüse zarflı virüs diyoruz ve yapısında yağ var. Normal şartlarda bunun kolayca ultraviyole ışınları ile yok edilmesi lazım ama bunda kesinlikle böyle bir şey gösterilemedi. Sıcaklığın ve nemin bu virüsün yayılmasında rolü yoktur diyen bir çalışma var. Ama umarım faydası olur.”

“KLİMA İLE VİRÜS TAŞINABİLİR”

Virüsün rüzgar ile taşınıp taşınamadığı konusunda da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Topçu, “Taşınmaz diye bir şey söyleyemiyorum. Klimadan gelen havanın virüsü yaydığı ve birkaç metre öteye klima ila virüsün taşındığına dair araştırmalar var. Ancak biraz daha az olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.