Kraliçe Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti

İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth 96 yaşında öldü.

Kraliçe Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti
Yayınlama: 09.09.2022
A+
A-

İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth 96 yaşında öldü. 2. Elizabeth, Haziran 2022’de tahttaki 70’inci yılını kutlamıştı. Kraliçe Elizabeth’in ölümüyle Prens Charles İngiltere Kralı oldu.

Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamada, “Kraliçe bugün öğleden sonra Balmoral’da huzur içinde hayatını kaybetti” denildi. Londra’da Buckingham Sarayı önünde toplanan halk, Kraliçe’nin ölüm haberinin duyulmasıyla göz yaşlarına boğuldu. Saray önünde dalgalanan Birleşik Krallık bayrağı yerel saatle 18:30’da yarıya indirildi.

Buckingham Sarayı tarafından yapılan açıklamada, doktorların Kraliçenin sağlık durumunun “endişe verici” olduğunun ifade edilmesinden sonra Kraliyet ailesi üyeleri İskoçya’daki Balmoral Kalesi’nde toplanmaya başlamıştı. Uzun süredir sağlık sorunları yaşadığı bilinen 96 yaşındaki Kraliçe Elizabeth’i ziyaret eden aile üyeleri arasında başta Kraliçenin 4 çocuğu, Prens Andrew, Prens Edward, Prenses Anne ve Prens Charles yer almıştı. Diğer Kraliyet ailesi üyeleri arasında ise Cambridge Düşsesi Kate Middleton ve çocukları Prens George, Prenses Charlotte ve Prens Louis, Cornwall Düşmesi Camilla’nın Balmoral Kalesi’ne geldiği bildirilmişti. Kraliçenin torunları Cambridge Dükü Prens William ve Sussex Dükü Prens Harry’nin ise Balmoral’a doğru yola çıktıklarını belirtilmişti.

Öte yandan Başkent Londra’daki Buckingham Sarayı’nın önünde halk ve basın ekipleri toplanmaya başlamış, başta BBC muhabirleri de olmak üzere basın mensuplarının siyah giyindikleri dikkat çekmişti.

Salı günü Kraliçe Elizabeth, Muhafazakar Parti tarafından partinin yeni lideri ve ülkenin Başbakanı olarak seçilen Liz Truss’un Başbakan olarak atamasını Balmoral Kalesi’nde yapmıştı. Eski Başbakan Boris Johnson ise Truss’tan önce Kraliçe’ye resmi istifasını sunmuştu.

Kraliçe II. Elizabeth 6 Şubat 1952’de ilk tahta çıkışından bu yana Birleşik Krallık tarihinde Platin Jübile’yi alan ilk hükümdar olmuştu. Birleşik Krallık tarihinde tahttaki 70’inci yıl dönümüne ulaşan hükümdarlara verilen Platin Jübile’nin yanı sıra, ayrıca tahttaki 25’inci yılını dolduran hükümdara Gümüş (Silver) Jübile, 40’ıncı yıl için Rugby Jübile, 50’inci yıl için Altın (Golden) Jübile, 60’ıncı yıl için Elmas (Diamond) Jübile, 65’inci yıl için Safir Jübile veriliyor. Jübile ise “yıldönümü” ve “sevinç” anlamına geliyor. Birleşik Krallık monarşisinde 1760 ve 1801 yılları arasında hükümdarlık yapan III. George, 50’inci yılı için Altın Jübile almıştı. 1837 ile 1901 yılları arasında Birleşik Krallık hükümdarı olan Kraliçe Victoria ise 50’inci yıl için Altın Jübile ve 60’ıncı yılı için Elmas Jübile’yi almıştı.

Buckingham Sarayı’nın açıklamasında Kral 3. Charles ve eşinin bu gece Balmoral’da kalacakları, yarın Londra’ya dönecekleri ifade edildi.

Kraliçe 2. Elizabeth Birleşik Krallık’ın devlet başkanı olarak 2. Dünya Savaşı sonrası darboğaz yıllarına, Britanya İmparatorluğu’nun dönüşümüne, Soğuk Savaş’ın bitişine, Britanya’nın Avrupa Birliği’ne üye oluşuna ve üyelikten ayrılışına tanıklık etti.

BBC Türkçe’de yer alan bilgilere göre, Kraliçe 2. Elizabeth, 21 Nisan 1926’da Elizabeth Alexandra Mary Windsor ismiyle Londra’nın Mayfair semtinde dünyaya gelmişti. Kendisinin aslında tahta geçme ihtimali yok gibiydi. Ancak Aralık 1936’da amcası Kral 8. Edward’ın Amerikalı Wallis Simpson’la evlenmek için tahtı terk etmesinin üzerine, Elizabeth’in babası Kral 6. George ismiyle tahtı devraldı. Böylece aile içinde Lilibet olarak bilinen Elizabeth, daha 10 yaşındayken tahtın varisi olarak görülmeye başlandı.

Bundan üç yıl sonra Britanya Nazi Almanya’sıyla savaşa girdi. Kral ve Kraliçe’nin Kanada’ya sığınmaları yönündeki tavsiyeleri reddetmelerinin ardından Elizabeth ve kardeşi Prenses Margaret, zamanlarının büyük bölümünü Windsor Kalesi’nde geçirmeye başladı.

Savaş yılları boyunca Kraliyet Donanması’nda hizmet veren üçüncü dereceden kuzeni Yunanistan Prensi Philip’le yazışmaya başladı.

Çift, 10 Kasım 1947’de Westminster Kilisesi’nde düzenlenen törenle evlendi ve Prens Philip Edinburg Dükü ünvanını aldı.

Kraliçe 2. Elizabeth, 2021 yılında 99 yaşında kaybettiği 74 yıllık eşi için “benim en büyük gücüm ve dayanağım” ifadelerini kullanmıştı.

Kraliçe, 70 yıl süren hükümdarlığı boyunca Winston Churchill’den başlayarak 15 başbakana hükümet kurma yetkisi verdi.

Son olarak bu hafta Liz Truss, Balmoral’da hükümeti kurma yetkisini Kraliçe’den aldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.