Miraç Kandilinde süte okunacak dualar

Miraç Kandilinde süte okunacak dualar
Yayınlama: 06.02.2024
A+
A-

Recep ayının 27. gecesine denk gelen Miraç Kandili, bu sene 6 Şubat Salı günü idrak ediliyor. Hz. Muhammed (S.A.V) Yüce Allah’ın huzuruna kabul edilmek üzere göğe çıktığı Miraç gecesi süt içmek ile ilgili detaylar sorgulanmaya başlandı. Peki, Bu gece süte okunacak dualar neler, miraç gecesi süte hangi dualar okunur, miraç gecesi süt içmek sünnet mi? İşte Miraç Kandilinde süte okunacak dualar…

Miraç gecesi oruç tutmak, namaz kılmak, zikir çekmek, sadaka vermek, salavat getirmek gibi ibadetler dışında Miraç Kandili’nde “süt içmek” detayı da öne çıkıyor. Peki, Miraç kandilinde süte okunacak dualar hangileri, miraç gecesi süte hangi dualar okunur, miraç gecesi süt içmek sünnet mi?

MİRAÇ GECESİ SÜT İÇMEK

Peygamber Efendimiz (SAV), Miraç gecesinde sütü tercih ettiği için Osmanlı bu durumu adet haline getirmiş ve süt dağıtmıştır.

Miraç hadisesinde gerçekleşen olaylardan birisi de Cebrail (a.s)’ın Efendimiz (SAV)’e 3 bardak içinde süt, şerbet ve bal ikram edilmiş, efendimiz sütü tercih etmiştir. Efendimiz (SAV) sütü seçince de “Sen fıtratı seçtin.” dediği buyurulmaktadır.

Sütün tercih edilmesi ile fıtrat arasındaki ilişki, İslam dininin kolay, rahat huzur veren, insanın fıtratına uygun hükümler ihtiva ettiğine işarettir. Bu nedenle Miraç gecelerinde Müslümanlar tarafından süt dağıtılmakta ve süt içilmektedir.

MİRAÇ GECESİ SÜT İÇMEK SÜNNET Mİ, MİRAÇ KANDİLİ ANLAMI VE ÖNEMİ NEDİR?

Recep ayının 27. gecesine Miraç gecesi denir. Mirâç, rahmet ve hikmet dolu bu gecede, Peygamberimizin Mescid-i Aksâ’dan göklere yükselip Yüce Allah’tan vahiy almasıdır. Miracın hediyesi, Allah’a ortak koşmayan kimselerin günahlarının bağışlanacağı ve sonunda cennete girecekleri müjdesidir.

Miracın bir diğer hediyesi ise “Âmenerrasulü” diye başlayan Bakara suresinin son iki ayetidir. Her gün yatsı namazından sonra bu ayetler okunur, iman dile getirilir. Mirâç, Cenab-ı Hak’tan gelen davete icabet ederek kulluğun gereklerini yerine getirerek, her adımda O’na yaklaşmaktır. Mirâç, maddeden uzaklaşarak manaya ulaşmak; fânî olandan vazgeçip bâkî olana yönelmektir.

Miraç Kandili’ni ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür. Çünkü bu gece Peygamber Efendimize ve ümmetine “namaz” hediye edilmiştir. Beş vakit namaz farz kılınmıştır. Peygamberimize (s.a.v) “Peygamberlerden hiçbiri Sen’den evvel, ümmetlerden hiçbiri de Sen’in ümmetinden evvel cennete girmeyecektir!” müjdesi verilmiştir. Miraç gecesi süt içmek sünettir.

MİRAÇ KANDİLİ SÜTÜ NE ZAMAN İÇİLİR, SAAT KAÇTA?

Miraç gecesinde gerçekleşen mucize olaylardan biri olmasının yanı sıra Osmanlı Dönemi’nde de unutulmasın diye Miraç Kandilinde süt içilmesi adet haline getirildi.

Üç ayların ilki olan Recep ayının 27. gecesinde idrak edilecek olan Miraç kandilinde farz olarak 5 rekat namaz kılınacak. Miraç Kandilinde kılınan 5 vakit namazın yanı sıra bu gece süt içilecek ve süte dualar okunacak.

İslam kaynaklarında Miraç’ta Peygamber Efendimiz’e, birinde süt, birinde şerbet ve diğerinde ise bal bulunan üç bardak takdim edildiği efendimizin de sütü tercih ettiği bildirilmektedir. Konu ile ilgili hadis ve kaynak şöyle: Enes (ra) Malik İbnusa’saa (ra)’dan naklen anlatıyor “Sonra bana bir kapta şerbet, bir kapta süt, bir kapta da bal getirildi. Ben süt aldım.

Cebrail aleyhisselam: “Bu (aldığın), fıtrat(a uygun olan)dır, sen ve ümmetin bu fıtrat (yaratılış) üzeresiniz!” dedi.” (Hadis No: 1586 Buhari) Miraç Gecesi’nde Sevgili Peygamberimiz’e süt ikram edilmesi vesilesiyle Anadolu’da bugün birçok yörede süt içme ve dağıtma geleneği bulunmaktadır. Sahih hadis kaynaklarında yer alan ve geçmişte ecdadımızın da bir gelenek halinde icra ettiği bu geleneği sürdürme gayretinin sonucu Türkiye’de bu günü süt günü ilan edildi. Bu mübarek günde şubeleri aracılığıyla Anadolu’muzun birçok noktasında milletimize süt ikramında bulundu.

Miraç Gecesi sütün ne zaman içileceğine dair bir rivayet bulunmamaktadır. Ancak ibadetlerin yatsı namazından sonra yapıldığı düşünüldüğünde, sütün de aynı zaman diliminde içilebileceği düşünülmektedir.

MİRAÇ GECESİ SÜTE OKUNACAK DUALAR NELER?

Miraç Gecesi süte okunacak olan dualar için resmi dini kaynaklarda herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Ancak resmi olmayan kaynaklarda şu dualar yer almaktadır; 1 Yasin-i Şerif

3 Fatiha süresi

3 Amenerrasulü

21 Defa Ettehiyatü

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.