Türk aşısında ilk üretim başladı

Türkiye’nin yerli aşının klinik deneylerinde önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtildi.

Türk aşısında ilk üretim başladı
Yayınlama: 20.01.2021
A+
A-

Türkiye’de bir yandan Çinli şirket Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac aşısının kullanımına başlanırken bir yandan da yerli aşı çalışmaları hız kazandı.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıakaya, Türkiye’den bilim insanlarının yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısında üretime başladığını yazdı. Sarıkaya “Aşının çok daha güçlü hale getirilmesi için yeni ayarlamalar yapıldı ve Faz-2 aşamasına geçilmesi için üretime dün itibarıyla başlandı” diye yazdı.

Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşe yazısında Erciyes Üniversitesi’nde yapılan çalışmaya dair şu bilgileri aktardı:

Erciyes Üniversitesi’nde Prof. Dr. Aykut Özdağrendeli ve arkadaşları şu an yaygın uygulanan Sinovac aşısına benzer inaktif aşıyı üretmeyi başardı.

Ardından da Faz-1 denilen ilk aşamayı başarıyla geçti; 44 kişi üzerinde yapılan denemelerde yeterli koruyucu antikor geliştiği görüldü.

“ŞİŞELENME SÜRECİNİN TAMAMLANMASI BEKLENİYOR”

Aşının çok daha güçlü hale getirilmesi için yeni ayarlamalar yapıldı ve Faz-2 aşamasına geçilmesi için üretime dün itibarıyla başlandı.

Bundan sonraki aşamada Prof. Dr. Aykut Özdağrendeli ve ekibi Koçak Farma şirketinde ürettikleri inaktif aşının, Faz-2 çalışmasında uygulanması için gereken şişelenme sürecinin tamamlanmasını da gözetleyecek.

Ardından kalite kontrol amacıyla 15 gün sterilize edilmesi sürece çalıştırılacak.

Fabrikada seri üretim sürecinin sanıldığı kadar kolay olmadığını belirttiler; çünkü üretilen aşının önce “Bio reaktör” denilen büyük tanklarda şişelenme için depolanması gerekiyormuş.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.