CHP Kadın Kolları’ndan eş zamanlı açıklama!

CHP Kadın Kolları, 3 Nisan 1930 tarihinde Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesini kutladı.

CHP Kadın Kolları’ndan eş zamanlı açıklama!
Yayınlama: 03.04.2022
A+
A-

CHP Kadın Kolları, 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlediği basın açıklamasında 3 Nisan 1930 tarihinde Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesini kutladı.

CHP Kartal İlçe Başkanlığı’nda yapılan açıklamaya CHP Kartal İlçe sekreteri Mert Polat, Kartal Belediyesi Meclis Başkan Vekili Özlem Bulut, Kartal Belediyesi CHP Meclis Grup Başkanvekili Gülay Boyraz, CHP Kartal İlçe Başkan Yardımcısı Özlem Cendere Doğan, CHP Kartal İlçe Kadın Kolları Başkanı Birgül Karababa ve çok sayıda partili katıldı..

Kadınların siyasette eşit temsil hakkına sahip olması gerektiğini söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kartal İlçe Kadın Kolları Başkanı Birgül Karababa, Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmasının ilk adımının 3 Nisan 1930 tarihinde atıldığını belirtti. 

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak 81 ilde eş zamanlı açıklama yaptıklarını belirten Başkan Birgül Karababa, şöyle konuştu:

“92 yıl önce bugün, Belediye Kanunu’nu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiş ve kadınlar yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir. Bir kez daha ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve eşitlik mücadelesine omuz verenleri saygıyla ve minnetle anıyoruz. Cumhuriyet, aslında bir kadın devrimidir. Kadın ve Cumhuriyet birbirini tamamlayan bir bütündür. Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni kadın erkek bir arada kurduğumuzu vurgulamış ve şöyle demiştir: “Dünyada hiçbir milletin kadını ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar gayret gösterdim diyemez.”

‘AFET İNAN’I ÖRNEK ALIYORUZ’

“Partimizin ilk kadın üyesi ve Atatürk’ün manevi kızı olan Afet İnan, örnek bir siyasi profil olmuştur” diyen Başkan Birgül Karababa, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Çok iyi bir eğitim almış ve yaptığı konuşmalarda, kadının seçme ve seçilme hakkını savunmuştur. Milli hakimiyetin, cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm millete ait olduğunu vurgulamıştır. Milli egemenlik bir bütündür ve sadece toplumun bir kesimini oluşturan erkekler için değil herkes için vardır. Tarihin akışının değişmesinde önemli bir görev üstlenen Afet İnan, kadınların erkeklerin yaptığı bütün işleri yaptığını, savaşlarda, meydan muharebelerinde erkeklerle birlikte mücadele ettiğini anlatmıştır. Kadının seçme ve seçilme hakkını kazanmasının, demokrasinin gerekliliği olduğunu güçlü bir şekilde ifade etmiştir. Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı; 3 Nisan 1930’da, Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya beldesinden seçilen Sadiye Hanım’dır. 26 Ekim 1933 tarihinde ise kadınlar, köy ihtiyar heyetlerinde ve muhtarlıklarda seçme ve seçilme hakkını kazandı. Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Demirdere köyünde, yaklaşık 500 oy alarak seçimi kazanan Gül Esin, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın muhtarı oldu. 5 Aralık 1934 tarihinde, kadınlar parlamentoda seçme ve seçilme hakkını birçok gelişmiş ülkeden önce elde etti. Türkiye’nin ilk kadın il belediye başkanı olan Müfide İlhan ise, hak kazanımından 20 yıl sonra; 1950 yılında Mersin’den seçildi.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.