6’lı masa toplantısı öncesi son kulis bilgileri!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün AK Parti grup toplantısında seçim tarihiyle ilgili 14 Mayıs’ı işaret etmesinin ardından gözler bugün Millet İttifakı’nın yapacağı toplantıya çevrildi.

6’lı masa toplantısı öncesi son kulis bilgileri!
Yayınlama: 02.03.2023
A+
A-

Millet İttifakı bugün ortak Cumhurbaşkanı adayını görüşmek üzere toplandı. Masada ilk defa aday isimleri konuşulacak. Kulislerde, Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın adının da masada gündeme geleceği konuşuluyor İYİ Parti lideri Meral Akşener’in hiçbir isim için açıkça kabul ya da itiraz cümleleri kurmayacağı, ancak partisinin eğilimlerini masaya taşıyarak, diğer liderlerin tutumuna bakacağı ifade ediliyor. Toplantıda aday netleştirilse yapılacak ortak açıklamada o ismin yer almayacağı, adayın ilanı için resmi seçim kararının bekleneceği belirtiliyor.

 

Peki toplantı öncesi kulislerde neler konuşuluyor, son bilgiler neler? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova toplantıya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu;

İYİ Parti’den başlayalım. Şu ana kadar genel tabloya baktığımız zaman İYİ Parti’de halen talebi devam ediyor. Bu vurgu devam ediyor. Dün de Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısı yapılmıştı. Burada da genel olarak seçim nasıl, kiminle kazanılır, kaybedilirse sonuçları ne olur, süreç içerisinde HDP ile alakalı sıkıntılı bir pozisyona düşürülebilir miyiz, nasıl bir aday profilini İYİ Parti tabanı benimser ve rakibi olur gibi görüşler belirtildi. O noktada hala Kılıçdaroğlu’nun ismi üzerinde bir takım tereddütler olduğunu anlıyoruz. Çünkü bazı GİK üyeleri ifadelerini kullandılar. Yani AK Parti ve MHP’den seçmen geçişlerinin Kılıçdaroğlu’nun adaylığının söz konusu olursa azalabileceğini düşünenler var. diyenler var. diyenler var. Dolayısıyla anlayışı hala İYİ Parti’de hakim diyebilirim.

MASADAN KILIÇDAROĞLU’NUN İSMİ ÇIKARSA İYİ PARTİ NE YAPACAK? FARKLI VE YENİ BİR KARAR ALINABİLİR Mİ?

Bunun için de diyorlar. diyorlar. Hafta sonu İYİ Parti’de bir toplantı daha olma olasılığı var öyle görünüyor. Bugünkü toplantıdan sonra bir toplantı daha yapacaklar kendi aralarında.

AKŞENER BUGÜN MASAYA İSİM ÖNERİSİ GETİRİR Mİ?

Önce şu tespitimi söyleyeyim… Dünkü grup toplantısında mesajı… Daha önce milletvekilleriyle GİK’te yapılan toplantılarda da ‘Ben Cumhurbaşkanlığı adaylığından feragat ettim. Bunun bir anlamı var’ diyerek buna vurgu yapması önemli. Belli ki Akşener bir Cumhurbaşkanlığı adaylık iddiası olmadığı için daha objektif bakabildiğini düşünüyor; Konuştuğum parti kurmayları da şunu söylüyor; diyor parti kaynakları. Yani bu ne demek? İşte diyorlar. Tabi o noktada da diyorlar. Yani Ekrem İmamoğlu gibi, Mansur yavaş gibi… diyorlar. Hatta Akşener’in mesajını da vermesi bekleniyor.

CHP NE DİYOR?

Belki ilk kez artık açıkça artısı, eksisi isimler konuşulacak ve masadaki genel eğilime bakılacak. Tabi bugün bir karar alınır mı, alınmaz mı? CHP’li kurmaylarla konuştuğum zaman onlar çok net diyorlar ki; diyorlar. Onlar artık Kılıçdaroğlu’nun adaylığından çok emin ve çok ksıa sürede de açıklanır.

Adayın ismini paylaşmak için bugün liderlerin bir takvim verebileceği de yine CHP kanadından iletilen mesajlar arasında.

DİĞER PARTİLERDE DURUM NASIL?

Görünen o ki; Meral Akşener milletin teveccühüne vurgu yapacağı için belki yeni bir anket çalışması veya var olan anketler üzerinden analiz veya önerilerde bulunabilir. Eğer buna onay çıkarsa belki bir süre daha bakılabilir. Ama diğer partiler pek o havada değil. Benim gözlemim o.

Dün Demokrat Parti de GİK toplantısı yapılmıştı. Biraz oranın da nabzını tuttum. Zaten Demokrat Parti’de Kılıçdaroğlu’nun adaylığına sıcak bakıldığını Gültekin Uysal açıklamıştı. Partililer de diyor ki; mesajları veriliyor. Demokrat Parti’de deniyor. Dolayısıyla Gültekin Uysal’ın masaya demesi ve ağırlığını bu yönde koymasını bekliyoruz. Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek için ise bugüne kadar yaptıkları açıklamalarda hep isimden önce ilkeler ve sistemin altını çizmişlerdi. Bugüne kadar da 6’lı masanın ortak yaptığı çalışmalar vardı. Parlamenter Sisteme geçiş, Anayasa taslağı vb. Buralarda anlaştıktan sonra ‘İsmin bir önemi yok’ getiriyordu bu 3 parti. Şu ana kadar da Kılıçdaroğlu’nun adaylığına açıktan bir itiraz yok. Ama bir başka önemli düzenleme var önlerinde. Bugün onu da konuşmalarını bekliyoruz. Yol haritası… Malum çıkacak olan adayın kendi ağzından yazılacak neleri, nasıl yöneteceğini hangi konularda istişarelerde karar alacağını, hangi atamaları istişareyle yapacağına dair bir metin olacak bu. Orada mevcut genel başkanların pozisyonları ne olacak? Başkan yardımcılığı mı olacak? Ayrı bir istişare mekanizması mı kurulacak? Hala bunlarla ilgili de bir anlaşma sağlanamadı. Dolayısıyla bu metin de belki adayla birlikte o masanın önündeki en önemli başlıklardan biri olacak.

Küçük partilerin Meclis’te bulunmayan partilerin bir de başka seçeneği olmadığı yorumları yapılıyor. Seçim Kanunu değişikliğinden sonra milletvekili çıkarabilmeleri için ya AK Parti ya CHP ile hareket etmeleri gerekli diye düşünülüyor. Netice itibarıyla belirleyicinin CHP ve İYİ Parti olmasını bekliyoruz. Bu noktada hala ‘kazanacak aday’ vurgusu yapan İYİ Parti’nin nasıl bir ağırlık koyacağı masaya, sonrasında ne karar alacağı önemli olacaktır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.