En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?
Yayınlama: 23.05.2024
A+
A-

Milyonlarca emeklinin temmuz öncesi ek zamma kapıları kapanırken maaşlara refah payı eklenip eklenmeyeceği merak konusu oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 3 Haziran 2024 Pazartesi günü mayıs ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından zam için bir ipucu daha gelecek.

Mayıs, haziran ve temmuz enflasyonlarının açıklanmasıyla zam tablosu da netleşecek. Veriler öncesi emekliler şimdiden yüzde 18.72’lik zam oranını cebine koyarken emekli maaşları için yeni bir formül daha ortaya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, SGK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayı için yüzde 6.70, şubat için yüzde 4.53, mart için 3.16 ve nisan ayı için de 3.18 enflasyon farkını hak etmiş oldu. Böylece SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı zammında 4 aylık kesinleşen zam oranı yüzde 18.72 olarak belirlendi.

Emekliler, 6 aylık enflasyon farkının yanından refah payı artışı alıp alamayacağını merak ederken beklenen açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan geldi. Işıkhan, “Şu anda bunu konuşmak için çok erken. Bunun için temmuz ayını bekleyelim” dedi.

Temmuz zammı döneminde taban aylıkların da düzenlenmesi gündeme gelebilir. 6 aylık enflasyon farkı tahminlerine göre en düşük maaş 12 bin 546 olarak hesaplanırken yeni formülle yıllık TÜFE maaşlara yansırsa en düşük emekli maaşında rakam değişiyor.

Merkez Bankası’nın açıkladığı yüzde 38 olan enflasyon hedefinin yansıtılması halinde de emeklilerin taban aylığı 13 bin 800 liraya ulaşacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.