KDV indirimi pazar tezgahlarına nasıl yansıdı?

Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla gıdada yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülen KDV oranı marketlerdeki etiketlere yansıdı.

KDV indirimi pazar tezgahlarına nasıl yansıdı?
Yayınlama: 16.02.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla gıdada yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülen KDV oranı marketlerdeki etiketlere yansıdı. Peki semt pazarlarında ve hallerde son durum ne? Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, “Geçen haftadan bu haftaya kadar ürünlerde yüzde 50’ye varan düşmeler oldu.” dedi.

KDV indirimine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 14 Şubat Pazartesi günü itibarıyla marketlerde yüzlerce gıda ürününde indirime gidildi. Zincir marketler gıda maddelerinde KDV indirimini fiyatlara yansıttıklarını açıkladılar.  Peki haller ve semt pazarlarında son durum ne?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan şu ifadeleri kullandı: “KDV düzenlemesi çok iyi oldu. Hallerde toplam satışta yüzde 1 olarak gerçekleşiyordu. Bu perakendede kendini gösterecektir. Burada en önemli olan sebze meyve hava şartlarıyla doğru orantılıdır. Geçen haftadan bu haftaya kadar ürünlerde yüzde 50’ye varan düşmeler oldu. Fiyatlar halkımız için alım gücü seviyesine inmeye başladı. Ürün fiyatları mutlaka düşecektir.

KDV ORANINDAKİ İNDİRİM YETERLİ Mİ, AYRICA TEDBİRLER ALINMALI MI?

KDV ile ilgili yeterlidir. KDV haricinde olabilir. Üretim girdilerinde mutlaka bazı kolaylıklar yansıtılırsa üreticilerimiz bu konuya daha fazla odaklanır. Haller üretici ile tüketici arasında arz ve talebi ayarlayan yerler olduğu için biz üreticimizi de düşünmeliyiz.
Yükselen hava şartları üretimi artıracaktır. Üretim arttıkça fiyatlar dengelenecektir. Biz biraz daha halkın alım gücünde olan ürünleri değerlendiririz. Fiyatlar düşmeye başladı. Salatalık 12 liraya düştü. Pazarda çok kaliteli ve taze ürünler satılıyor. Biraz daha düşeceğini ümit ediyoruz.”

HAVA ISINACAK MI, SEBZE UCUZLAYACAK MI?

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise şu ifadeleri kullandı: “Günlük güneşlik bir havayı görüyoruz. Sıcaklıklar İstanbul’da 12 dereceyi Antalya için 20 dereceye gelmiş vaziyettedir. Sebzecilik meyvecilikle uğraşan Akdeniz Bölgeleri’nde iyi hava olarak görüyoruz.

Havalar bahara dönmeye başladı. Mart ayının sonuna doğru turfanda dediğimiz yeni ürünler dönecek. O zaman fiyatlar daha da düşecektir. Hava şartları seracılıkta çok önemli bir yer oynuyor. KDV indiriminin ardından hava şartlarının iyileşmesiyle de büyük indirimler gelecektir.

İŞTE PAZARDAKİ SON DURUM!

Muhabir Samet Güner ise pazardaki son durumu aktardı: ” Biz Üsküdar’dayız Selimiye Semt Pazarı’ndayız. Dikkatimizi çeken pazarın en pahalısı patlıcan vardı. 3-4 gün önce patlıcan 30 liralarda satılıyordu. An itibarıyla patlıcanın 25 liraya düştüğünü görüyoruz. Pazar esnafıyla da konuştuk. Esnaf KDV indiriminin ardından halden biraz daha uygun aldığını söyledi.

Sera domatesleri de malum kış aylarındayız. Kilosunun 30 liraya satıldığını gösteriyoruz. Pırasanın kilosunun 12 lira olduğunu görebiliyoruz. Pazı, lahana 10 TL’den satılıyor. Havuç 12 liraya satılıyor. Kış meyveleri de var maydanoz 5 TL, dereotu 8 TL, nane ve roka 8 liraya satılıyor.

KDV indiriminden sonra nispeten önceki günlere göre daha uygun olduğunu söyleyebilirim. Hala fiyatların düşük olduğunu söylemek zor. Geçen haftaya göre biraz daha uygundur. Başka bir tezgahta havuç 8 liraya satılıyor”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.