Madende 700 lira için ölüm

Madende 700 lira için ölüm
Yayınlama: 05.04.2024
A+
A-

Zonguldak’ta maden ocağında maden işçisi Soner Korkut’un elektrik akımına kapılıp ölümüyle ilgili bilirkişi raporunda, elektrik panolarında kaçak akım rölesi ve topraklama olmadığı ortaya çıktı. İncelemelerde kaçak akım rölesinin ölümü önleyebileceği belirtilirken rölenin yaşam sigortası olduğu vurgulandı. İnsan ile elektrik temasını önleyen röle, 700 liraya satılıyor.

Dilaver Mahallesi Karamanya Sokak’taki Dilaver Enerji’ye ait maden ocağında işçi ölümü gerçekleşti.

Sahur sonrası elektrikçi olarak çalıştığı maden ocağındaki faaliyetine devam eden Soner Korkut, elektrik akımına kapıldı. Mesai arkadaşları, yaralanan Korkut için 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verdi.

Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

İşçiyi, mesai arkadaşları yüzeye çıkarıp sağlıkçılara teslim etti. Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Korkut, hayatını kaybetti.

CESEDİ SU İÇİNDE BULUNMUŞ

Maden ocağı içinde çok miktarda su çukuru olduğu ve çukurlarda dalgıç pompayla su tahliyesi yapıldığı belirtildi. Korkut’un da ocak girişinden yaklaşık 500 metre uzakta, çalışmayan bir dalgıç pompa yanında 30 santim derinliğindeki su çukuru içinde bulunduğu ifade edildi.

Ocak içinde inceleme yapan bilirkişi heyeti, elektrik panolarının maden ocaklarında kullanılan alev sızdırmaz özellikte olmadığını tespit etti.

Korkut’un öldüğü pompanın elektrik tesisatının topraklama kablosu kesilerek bağlandığı belirtilirken, elektrik panosunda kaçak akım rölesi olmadığı ve doğrudan sigortadan bağlantı yapıldığı ortaya çıktı. Röle bulunsa ölümün önlenebileceği bildirildi.

Elektrik mühendisi bilirkişinin elektrikçinin tek başına tamirat yapmaması gerektiğini belirttiği raporda, su havuzlarına giden elektrik kablolarının galeri içinde gelişigüzel duvara takılı olduğu, seyyar kablo çekildiği, bazı yerlerde kabloların ezildiği ancak iletken kısmının açılmadığı ifade edildi.

İSG UZMANI UYARMIŞ

İş sağlığı ve güvenliği uzmanının da maden ocağıyla ilgili, 17 Aralık 2023’te verdiği öneride, ocaktaki tüm elektrik panoları, kabloları ve elektrikli ekipmanın ateş geçirmez ve atex belgeli (kaçak akım röle standartlarını düzenleyen belge) olmasını işverene öneri defterinde yazdığı ortaya çıktı. İşverenin de defteri imzaladığı belirtildi.

“RÖLE OLMADAN ELEKTRİK BAĞLANMASI YASAK”

Elektrikle ilgili işlemlerde 3 unsurun önemli olduğunu söyleyen iş sağlığı güvenliği uzmanı ve maden mühendisi Çağlar Öztürk, “Biri kaçak akım rölesi, biri topraklamadır, diğeri de panoların önüne yalıtkan paspaslar koyarız. Bu 3 önlemi aynı anda alırız.” dedi.

Ocaktaki İSG uzmanı, mühendislerin veya daimi nezaretçilerin röle olmadığını tespit ettiklerini tahmin ettiğini belirten Öztürk, “Yetkililerin orada kaçak akım rölesi ya da topraklamanın olmadığını bilmesi gerekiyor. Elektrikçinin de bunu bilmesi gerekiyor. Topraklamanın, kaçak akım rölesinin olmadığı bir panodan elektrik bağlanması yasak zaten. ‘Kaçak akım rölesi her panoda olacak’ diye yönetmelik de konmuş. Bu kazanın temel nedeni saydığım 3 maddedir.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.