Mars’taki en büyük depremin sebebi bulundu

Bilim insanları Mars yüzeyindeki şimdiye kadarki en büyük “depremin” nedenini buldu, alışılmadık bir açıklamayla karşılaştı.

Mars’taki en büyük depremin sebebi bulundu
Yayınlama: 19.10.2023
A+
A-

Mars yüzeyinde bugüne kadar meydana gelen en büyük “depremin” nedenini bulan bilim insanları beklenmedik bir açıklamayla karşılaştı.

Geçen yıl Mars 4.7 büyüklüğünde bir depremle sarsılmış ve Kızıl Gezegen 6 saat daha sallanmaya devam etmişti. Depremi ilk, kısmen bu tür depremleri araştırmak üzere gönderilen NASA’nın iniş aracı InSight tespit etmişti.

Başta sinyalin meteoroid çarpmalarına benzediğini düşünen bilim insanları, bu çarpmanın geride bırakmış olabileceği kraterlere dair herhangi bir iz aramıştı. Ancak araştırmacılar sebebin bu olmadığını tespit etti.Bilim insanları depremin bunun yerine, Mars’ın kabuğundaki devasa tektonik hareketler sonucu meydana geldiğinin anlaşıldığını söylüyor. Bu da Mars’ın sismik açıdan sandığımızdan çok daha aktif olduğuna işaret ediyor.

Araştırmayı yöneten Oxford Üniversitesi’nden Benjamin Fernando, “Mars’ın bugün hâlâ aktif bir levha tektoniği olmadığını düşündüğümüzden, bu olay muhtemelen Mars’ın kabuğundaki gerilimin serbest kalmasından kaynaklandı” diyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.