Minibüs sürücüleri ‘illallah’ dedirtiyor!

İstanbul’daki minibüs sürücüleri, fütursuzluklarıyla vatandaşı artık canından bezdirdi.

Minibüs sürücüleri ‘illallah’ dedirtiyor!
Yayınlama: 18.01.2020
A+
A-

İstanbul’da 12 ayrı toplu taşıma seçeneği olmasına rağmen gün içinde gözümüze en çok batan minibüslerin sayısı da sürekli artıyor. 2019 yılı verilerine göre trafikte kayıtlı 6 bin 460 minibüs, toplu taşıma için bir alternatif olarak yollarda çalışmaya devam ediyor.  Görünen o ki vatandaş için hala iyi bir ulaşım alternatifi olan minibüsler daha uzun yıllar hayatımızda olacak gibi.

DENETİMLER CAYDIRICI DEĞİL

Minibüsler İstanbul’un vazgeçilmez ulaşım aracı olma özelliğini sürdürüyor. O halde çağa ayak uydurmaları ve medeni bir ulaşım alternatifi olmaları için kanun uygulayıcılarına çok önemli bir görev düşüyor. Denetim eksikliği, nedeniyle trafikte istedikleri gibi hareket eden minibüs sürücüleri kendilerine çeki düzen verme konusunda ise hiçbir çaba sarf etmiyor.

Gözlemlerimize göre trafikte diğer sürücülerin haklarına kesinlikle saygı duymayan minibüs sürücüleri, bir yolcuyu almak uğruna adeta birbirleriyle kıyasıya bir savaş haline giriyor. Kural dışı yolcu indirip bindirme, havalı korna ile desibel sınırlarını zorlama,  trafiğin en sıkışık noktasında kasıtlı olarak yavaşlamak, elinde sigarası ile araç kullanmak, yolcuya saygı duymamak, yolda fazla beklemek ve saymadığımız birçok kural hatası artık sıradan hale geldi.

Minibüs sürücülerinin kuralsızlıkları son günlerde o kadar kanıksandı ki müşterilerini dövmezlerse medyada haberleri bile yer almıyor.

ÜNİVERSİTEDE TEZ KONUSU OLDU

İstanbul’un kanayan yarası haline gelen minibüs sürücülerinin fütursuzluğu, Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans tezi oldu. Çıkış noktası; Hatlı Minibüs Taşımacılığının istenilen ideal ölçülere gelmesi olarak ifade edilen tezin sonuçlarına göre; İstanbullunun 12 ulaşım tercihi arasında en çok minibüs kullanıcılarından şikâyet ettiği ortaya çıktı.

EN AZ MEMNUN EDEN ULAŞIM ARACI

Hazırlanan tez içinde yapılan bir memnuniyet anketine göre Metroyu kullanan vatandaşların yüzde 81’i memnuniyetini dile getirirken tramvay yüzde 76 ile ikinci memnun eden ulaşım aracı oldu. Kamunun işlettiği toplu taşımalar üst sıralarda memnuniyet ile karşılanırken özel işletme olarak kabul edilen Özel Halk Otobüsleri, dolmuşlar ve minibüsler en az memnuniyet oluşturan ulaşım araçları olarak listenin dibinde bulunuyor. Doğal olarak minibüslerde yüzde 37 ile en az memnun eden ulaşım aracı olarak kötü şöhreti ile anketteki yerini aldı. 

Haberin devamı için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.