Nüket Güz ‘Senaristleri tribünden sahaya indirmeliyiz’

Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr Nüket Güz, senaristlerin önemine dikkat çekti

Nüket Güz ‘Senaristleri tribünden sahaya indirmeliyiz’
Yayınlama: 20.09.2018
A+
A-

1970 yılından beri düzenlenen, bütün dünyadan önemli yaratıcı çizim ve çizgi hikaye alanında çalışan önemli çizer, yazar ve meraklıların buluştuğu COMiKON’un festivali 2. Defa Türiye’de. Etkinlikte “Senaryo ve Yaratıcılık” panelinin açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü yapacak olan Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr Nüket Güz film ve televizyon dizilerinin insan hayatına etkilerine dikkat çekerek senaristlerin önemini vurguladı.

Günümüzde sinema endüstrisinde senaristlerin öneminin yeteri kadar kavranmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Nüket Güz, “Eğer insan hayatını doğrudan etkileyen sinema ve televizyon endüstrisinde söz sahibi olmak ve film-dizi endüstrisinden milyar dolarlar kazanmak istiyorsak yetenekli senaristlerin senaryo yazımı bittikten sonra tribünlerde değil saha kenarına inmelerine izin verilmesi gerekir. Çünkü film endüstrisinde dünyaya açılan kapının altın anahtarı yetenekli senaristlerin elinde.” dedi.

SENARİST VE YÖNETMENİN YAN YANA ÇALIŞMASI FİLME RUH VERİR

Ülkemizde bir filmi veya dizinin oluşturulmasında oyunun mayasını katan ve hamurunu yoğuran senaristlerin, senaryo yazımı bittikten sonra maça dahil edilmediklerine vurgu yapan Prof. Dr. Nüket Güz; “Senaristler bırakın oyuna dahil edilmeyi çoğu zaman yedek kulübelerinde bile oturtulmuyor ve kendi eserini tribünlerden seyretmek zorunda kalıyorlar. Senaristler filmi oluşturan ekibin beyini olmalarına karşın geri planda kalması ise film endüstrisine yapmaları gereken katkının önemli bir bölümünü yok ediyor. İdeal olan yönetmenin filminin görsel ve sanatsal kısımları ilgilenmesi, senaristlerin ise olayın özü ve karakterlerin özelliklerine uygunluk konusunda yönetmene yardım edip bir takım halinde işi kotarmalarıdır. Bu çalışma yöntemi en mükemmel sonucun alınmasını sağlayacaktır. ” şeklinde konuştu.

FİLMİN KONUSUNA GÖRE UZMANLAŞMIŞ SENARİSTLER TERCİH EDİLMELİ

Dünya sinemasında belirli konularda uzmanlaşmış senaristlere sıkça rastlanıldığına da değinen Prof. Dr. Nüket Güz; “Bazı senaristler karakter yazım alanında, bazıları diyalog yazımında, bazıları edebiyat uyarlamalarında uzmanlaşmıştır. Film endüstrisinin ileri olduğu Amerika gibi ülkelerde işler tıpkı yönetmenler gibi filmin temasına göre uzman senaristlere verilmektedir. Bizde ise maalesef buna fazla dikkat edilmez, öyle ki çoğu zaman yönetmen senaryoyu filme aktarırken çoğu zaman senaryonun özünden bile uzaklaşabilmektedir. İyi bir filmin elde edilebilmesi için filmin senaryonun ruhuna uygun olarak çekilmelidir. Doğru olan senaristin film bittikten sonra gidip onu bir sinemada seyretmesi değildir. Nitelikli bir eser senaristin yönetmen koltuğunun yanında oturması ve birikimini ona aktarması ile çekilebilir. Yani iyi filmler ile diziler, senarist ve yönetmenin kolektif çalışmasının ürünü olarak ortaya çıkabilir.” dedi.

COMİKON’DA “SENARYO VE YARATICILIK PANELİ”

Beykoz Üniversitesi’nin Senaryo ve Yaratıcılık Paneli”, Festivalin ilk günü olan 28 Eylül 2018, Cuma günü 16.30 – 18.00 saatleri arasında ünlü Senarist ve Yönetmenlerin katılımı ile Prof. Dr. Nüket Güz’ün moderatörlüğünde izleyiciler ile buluşacak. Panelde açılış konuşmasını yapacak olan Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Güz daha sonra oturumu yönetecek.

Daha sonra söz alacak olan panelistler  Mehmet Naci DEDEAL (Endüstri Ürünleri Tasarımcısı ve Animatör – Üniversite Öğretim Üyesi)  “Amaca Hizmet Eden Yaratıcılık Sürecinin Tasarımı”, Eray DİNÇ (Oyun Tasarımcısı – Yönetmen)  “Sinematografik Video Oyunları 7. Sanat olan sinemanın 8. Sanat olan video oyunlarına geçiş süreci, aralarındaki dramatik farklar ve üretim aşamasındaki yaratıcı faktörler.” Özgur BAKAR;  (Yönetmen – Senarist),  “Yazarın karşısındaki değişmez ve en güçlü engeller atalet kısır döngü” ve “tıkanma” VOLKAN YAZICI (Senarist) “Türk Televizyonlarında Ne Kadar Yaratıcıyız?” konuları hakkında birer konuşma yapıp moderatörün  senaryo yazımı ve güncel sorunlar hakkındaki sorularına cevap verecekler.

COMiKON 2018 NASIL BİR ETKİNLİK?

1970’ten beri Amerika’nın San Diego şehrinde düzenlenen çizgi-roman festivali Comikon, Türkiye’de de geçen yıldan bu yana, Japon Sanat Merkezi’nin organizasyonuyla CKM’de hayat buluyor.  Bu festival çizgi-roman severleri bir araya toplayarak onlarca etkinlikle çizgi-roman kültürünü geliştirmeyi hedefliyor.

Yaratıcı çizim ve çizgi hikaye alanında çalışan önemli çizer, yazar ve meraklıların buluştuğu COMiKON’un ikincisi, bu yıl 28-30 Eylül tarihleri arasında yine Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılacak. Eğitim ve eğlenceyi hayal dünyasıyla birleştiren; 50’den fazla seminer, konferans, panel ve workshop’un yer alacağı COMiKON’un bu seneki teması ise “İlham Ver!”. 

TIKA BASA DOLU OLMASI BEKLENİYOR

Bir yandan eğlenmek, bir yandan da başarılı sanatçıların konuşmalarını dinleyerek dolu dolu bir üç gün geçirmek isteyenlerin akınına uğrayacak olan Comicon’da , Smash Bros turnuvası, kutu-kart oyunları, CosPlay atölyeleri, K-Pop dans gösterileri, Anisong Grand Prix şarkı yarışması, anime bilgi yarışmaları, konserler, Valerian ve Manga Academy sergileri ile daha bir çok değişik etkinliğin yer alacak. Yapıldığı bütün ülkelerde ve geçen sene ülkemizde büyük ilgi gören organizasyonun bu yıl da tıka basa dolu olması bekleniyor.

20 MİLYON TAKİPÇİLİ SOSYAL MEDYA FENOMENİ COMİKON’A KONUK OLACAK

Japonya’nın en başarılı genç Sosyal Medya girişimcisi, dünya çapında 20 milyon takipçili TOKYO OTAKU MODE’un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Tomohide Kamei COMiKON’a misafir olacak ve “Sosyal Medyada Global Başarının Sırları” adlı bir konuşma yapacak.

İLK DEFA ANİME FİLM PRÖMİYERİ YAPILACAK.

Bu yıl Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor ve Tokyo, Moskova ve Londra’nın ardından İstanbul’da bir anime filminin prömiyerini yapıyoruz: “MACQUIA: Where the Promised Flower Blooms”.

Ayrıca “Miraculous: Ladybug and Chat Noir” (Mucize: Uğurböceği ve Kara Kedi) de festivale katılıyor.

SANATSEVERLER VE GENÇLERİN İLGİ ODAĞI

Otis Abi’den Yıldıray Çınar’a, Korkut Öztekin’den Devrim Kunter’e, Özgür Yıldırım’dan Hikmet Yamansavaşçılar’a, Mehmet Çağçağ’dan Tayyar Özkan’a yaratıcı çizim denince akla gelecek çok sayıda değerli konuğu ağırlayan COMiKON’da! Bahçeşehir, Bilgi, Beykoz ve İstanbul Aydın üniversiteleri de eğitim seminerleri ile yer alacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.