Ramazan’da ağız kokusu nasıl giderilir?

Kötü ağız kokusu hem oruç tutan kişiyi hem de çevresini rahatsız edebiliyor.

Ramazan’da ağız kokusu nasıl giderilir?
Yayınlama: 15.05.2018
A+
A-

Ramazan’da ağız bakımı hakkında bilgiler veren diş hekimleri, uygulanacak basit yöntemlerle oruç sırasında oluşan ağız kokusunun önüne geçilebileceğini belirtiyorlar.

Ramazan’da diş fırçalamak orucu bozar mı?  

Ramazan’da 15 ile 16 saate varan açlık ve susuzluk ister istemez ağız kokusunu da beraberinde getiriyor. Oruç sırasında oluşan ağız kokusunu önlemenin en basit yolu, sıvıyı yutmamak kaydıyla dişleri fırçalamak. Oruçluyken diş fırçalamanın hiçbir sakıncası olmadığı din adamları tarafından da onaylanıyor. Diş fırçalamak vücudu besleyen bir durum olmadığı için yutmamak kaydıyla oruca bir zararı bulunmadığı ifade ediliyor.  

Ağız kokusu neden olur?  

Ağız kokusunun yüzde 87’si dilden ve/veya dişeti iltihabından kaynaklanıyor. Fizyolojik olarak her sağlıklı bireyde, sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakteriler nedeniyle ağız kokusu meydana gelebiliyor.

Ramazanda ağız kokusu için ne yapılmalı?

Dişlerinizi 2 dakika fırçalayın: Orucunuza başlamadan önce ve orucunuzu açtıktan sonra dişlerinizi mutlaka en az iki dakika fırçalayın. 

Tarçın yiyin: İftar ve sahurda uygun yiyecek ve içeceklere tarçın katın. 

Gece burnunuz tıkalı uyumayın: Gece uyurken burnunuzun tıkalı olmadığından emin olun ve ağzınızdan nefes almamaya dikkat edin

Lokmalarınızı iyi çiğneyin: Lokmaların iyi çiğnenmesi sindirime yardımcı olacağından mide asidinin de daha az oluşmasını, dolayısıyla sabahları uyanıldığında ağız kokusunun oluşmamasını sağlar.

Limonlu su için: Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecek olduğunu için yemeğin yanında limonlu su için.

Dili ve yanakların iç kısmını da fırçalayın: Ramazan’da sadece diş fırçalamak tek başına yeterli olmaz. Ağız kokusunun önüne geçmek için dilin üstü ve bununla birlikte yanakların iç yüzeyleri de iyice fırçalanmalı.

Diş ipi ve ağız gargarası kullanın: Ağız bakımında sadece diş fırçası ile de kalınmaması gerekir. Diş ipi ve ağız gargarası kullanarak ağız kokusu oluşumunun tamamen önüne geçilebilmektedir.

Ramazan öncesinde Diş Hekiminizi ziyaret edin: Ramazandan önce ağız ve diş bakımınızı yaptırmanız oruç tutarken ağız kokusu problemi ile çok daha az karşılaşmanızı sağlar.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.