Rusya’da muhalifler neden ölüyor?

Rusya’da muhalifler neden ölüyor?
Yayınlama: 19.02.2024
A+
A-

Rusya, kaldığı cezaevinde hayatını kaybeden ve cenazesi henüz ailesi teslim edilmeyen muhalif lider Aleksey Navalny’nin ölümünü konuşuyor. Üstelik Navalny’nin kesin ölüm nedeni de henüz bilinmiyor. Navalny, ülkede gizemli bir şekilde ölen ilk muhalif değil. Putin düşmanları, birer birer can veriyor.

ALEKSEY NAVALNY

Muhalif lider Aleksey Navalny, Rusya’da kaldığı cezaevinde hayatını kaybetti. Navalny’nin cenazesi ailesine henüz edilmedi. Muhalif liderin ölüm gerekçesi olarak “ani ölüm sendromu” öne sürülse de, aile bu iddiayı kabul etmiyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın başını çektiği Batılı liderler, Navalny’nin cesaretini takdir ederken, Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ölümden sorumlu olmakla suçladılar. Navalny’nin sözcüsü Kira Yarmysh, “Aleysek Navalni öldürüldü” açıklamasında bulunurken Batılı liderler bu ani ölümü “Putin’in vahşetinin bir başka işareti” olarak nitelendirdi.

YEVGENY PRIGOJIN

Rusya’da iç savaşın fitilini ateşlemeye hazırlanan paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeny Prigojin’in de içinde olduğu özel jet 2023 yılında Moskova yakınlarında düşmüştü. Düşen jette Wagner lideri Prigojin’in de içinde olduğu 3’ü mürettebat 10 kişi hayatını kaybetmişti. ABD Savunma Bakanlığı, Tver’de düşen özel jette hayatını kaybeden Yevgeniy Prigojin’in “öldürüldüğünü” öne sürmüştü

SERGEY SKRIPAL

Eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yulia 2018 yılında bir bankta baygın halde bulunmuş, ikilinin Noviçok sinir gazıyla zehirlendiği ortaya çıkmıştı. Skripal, 2010 yılında yapılan casus takası kapsamında İngiltere’ye taşınarak Salisbury’e yerleşmişti.

ANNA POLITKOVSKAYA

Rusya’da muhalif gazeteci Anna Politkovskaya 7 Ekim 2006 yılında evinin asansöründe ölü bulunmuştu. Rus gazeteci “Putin’in Rusyası” adlı kitabında Putin’i ülkesini polis devletine dönüştürmekle suçlamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Çeçenistan politikasını eleştirdiği için gazetecinin ölüm fermanını imzaladığı iddia edilmişti.

STANISLAV MARKELOV

Politkovskaya’yı ve Putin’i eleştiren diğer gazetecileri temsil eden İnsan hakları avukatı Stanislav Markelov da gizemli şekilde ölen kişilerden. Markelov, 2009 yılında Kremlin yakınlarında maskeli kişiler tarafından vurularak öldürüldü.

ALEXANDER LITVINENKO

Rusya yönetimine muhalif görüşleri ile tanınan eski KGB ajanı Alexander Litvinenko ise 2006’da Londra’daki otelde bir fincan çay içtikten üç hafta sonra ölmüştü. İngiltere’de yapılan soruşturmada Litvinenko’nun muhtemelen Putin’in emriyle hareket eden Rusya Federal Güvenlik Servisi ajanları tarafından zehirlendiği sonucuna varıldı.

BORIS BEREZOVSKY

Rus oligark Boris Berezovsky, Putin ile arası bozulduktan sonra İngiltere’ye kaçmıştı. Sürgündeyken Putin’i güç kullanarak devirmekle tehdit etmiş, mart 2013’te evinin banyosunda kapı içeriden kilitlenmiş şekilde ölü bulunmuştu.

İntihar görüntüsü verilse de adli tıp araştırmaları onun nasıl öldüğünü açıklayamadı.

RAVIL MAGANOV

Rusya’nın Ukrayna işgalini açıkça eleştiren Rus petrol devi Lukoil’in Başkanı Ravil Maganov ise 2022 yılında bir hastanenin penceresinden düşerek ölmüştü.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.