Wimbledon’a coronavirüs darbesi

Wimbledon Tenis Turnuvası, corona virüs nedeniyle bu yıl iptal edildi.

Wimbledon’a coronavirüs darbesi
Yayınlama: 01.04.2020
A+
A-

Koronavirüs salgını devam ediyor. Spor organizasyonlarının birçoğunun ertelenmesinin ardından Wimbledon’dan da açıklama geldi. Dünyanın en çok izlenen turnuvalarından olan Wimbledon Tenis Turnuvası iptal edildi.

GÖZLER ROLAND-GARROS’TA

Fransa Açık Tenis Turnuvası, kısaca Fransa Açık, orijinal ismi ile Tournoi de Roland-Garros, her yıl Mayıs ayında Paris’te bulunan Stade Roland Garros’da düzenlenen turnuva koronavirüs nedeniyle askıya alınmıştı.

İŞTE YENİ TARİH

24 Mayıs – 7 Haziran 2020 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan Rolland Garros, koronavirüs tedbirleri kapsamında 20 Eylül – 4 Ekim 2020 tarihleri arasında düzenlenecek.

Wimbledon Tenis Turnuvası nedir?

Wimbledon Tenis Turnuvası ya da kısaca Wimbledon, tenis sporunun en eski ve en prestijli turnuvasıdır.

1877 yılından beri All England Lawn Tennis ve Croquet Club tarafından düzenlenmektedir. Wimbledon, Avustralya Açık,Fransa Açık (Roland Garros) ve Amerika Açık ile beraber 4 büyük Grand Slam tenis turnuvasından birisidir. Wimbledon, çim kortta oynanan tek grand slam turnuvasıdır.

İngiltere’nin başkenti Londra’da her yıl Haziran ayının son haftasında başlayan turnuva iki hafta sürmektedir. Artık yağmur nedeni ile maçların aksamadığı turnuvada ilk Pazar günü geleneksel olarak maç oynanmaz. İlk olarak 1877 yılında düzenlenen turnuvada, tenisçilerin beyaz giyinme zorunluluğu, korta giriş ve çıkış protokolü gibi yazılı olmayan kurallar vardır.

Her yıl 20 ile 26 Haziran arasına rastlayan pazartesi günü başlar. Ağustos ayındaki ilk pazartesiden altı hafta önce ve erkek oyuncular için Wimbledon’a ısınma turnuvası olarak nitelendirilen Quenn’s Club Şampiyonasından iki hafta sonra başlar. Aynı anda yapılan bir başka önemli ısınma turnuvası da Halle (Saale)’daki Gerry Weber Açık Tenis Turnuvası ‘dır. Wimbledon genellikle iki hafta sürer, ana kategorideki karşılaşmalar bu iki haftaya yayılır. Ama junior klasmanı ve özel maçlar genellikle ikinci hafta yapılır. Geleneksel olarak Middle Sunday (Ortadaki Pazar günü) karşılaşma yapılmaz ve dinlenmeye ayrılır. Yine de yağmur nedeniyle Turnuva tarihinde üç kere Middle Sunday günü karşılaşma yapılmıştır: 1991, 1997, ve 2004’te. Her üçünde de Wimbledon’da numarasız ve ucuz biletlerin satıldığı “Halk Günü” düzenlenmiştir.

Şampiyona ilk defa 1868 yılında Worple Road, Wimbledon, Londra yakınlarındaki bir sahada All England Lawn Tennis and Croquet Club ‘ünün kontrolünde oynanmıştır.

Turnuvadaki tek klasman Tek Erkekler kategorisiydi. 1884’te All England Club Tek Kadınlar ve Çift Erkekler kategorilerini de ekledi. Çift Kadınlar ve Karışık Çiftler ise 1913’te eklenmiştir. Şampiyona, Church Road yakınlarındaki bugünkü yerine 1922’de taşınmıştır. Diğer Grand Slam turnuvalarında olduğu gibi Wimbledon’da da 1968’deki Açık Tenis Turnuvaları’nın kuruluşuna kadar en üst seviyedeki amatör sporcular yarışıyordu. 

Turnuvayla gurur duyan İngilizler için Wimbledon uzun zaman ulusal mizah ve üzüntü konusu oldu. Tek Erkeklerde 1936’da Fred Perry ve Tek Kadınlarda 1977’de Virginia Wade’den beri hiçbir İngiliz sporcu turnuvada şampiyonluk kazanamamıştı. Ancak 2013 temmuz ayında yapılan turnuvada Andy Murray’nin tek erkeklerde şampiyonluğu kazanmasıyla 77 yıllık tek erkekler şampiyonluğu özlemi son buldu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.