Omicron varyantının seyri

Nerdeyse 2 yıldır covid enfeksiyonu ile uğraşıyoruz ,bu süre içerisinde corona  virüsünün çeşitli varyantlarını gördük ve bu günlerde de  Omicron varyant dönemini yaşıyoruz. Aynı zamanda influenza virüsünün de yaygın olarak görüldüğü aylardır bu aylar. Hastalar polikliniğe boğaz ağrısı  öksürük  genel vücut kırgınlığı ateş  gibi nonspesifik şikayetler ile geliyorlar. Onlara sorarsanız covid enfeksiyonu  değiller çünkü kiminde […]

Yayınlama: 06.02.2022
A+
A-

Nerdeyse 2 yıldır covid enfeksiyonu ile uğraşıyoruz ,bu süre içerisinde corona  virüsünün çeşitli varyantlarını gördük ve bu günlerde de  Omicron varyant dönemini yaşıyoruz.

Aynı zamanda influenza virüsünün de yaygın olarak görüldüğü aylardır bu aylar. Hastalar polikliniğe boğaz ağrısı  öksürük  genel vücut kırgınlığı ateş  gibi nonspesifik şikayetler ile geliyorlar. Onlara sorarsanız covid enfeksiyonu  değiller çünkü kiminde ateş yok kiminde tat ve kokuda kayıp yok.

Oysa pandemi  döneminin başından beri bu tarz şikayetleri ön planda  görmüşlerdi. Ancak  bilmediğiniz bir şey var virüsler sürekli mutasyona uğrar hastalık yapıcı özellikleri de  bu mutasyonlarla değişebilir. Aşılama süreci içerisinde de kişiler virüse karşı bir bağışıklık geliştirmeye başlarlar  bu durumda hastalığın seyri her gün değişir. Yani virüs bulaşan kişinin bu dönemde hastalığın seyrini nasıl geçireceği belli değildir.

Aşılamanın amacı virüse karşı verecek olduğumuz savaşı daha az hasarlı atlatmamızdır, aşılama sayesinde virüsün hastalık yapıcı etkisi azalacak bulaş olsa bile  birçok kişi bu dönemi normal grip gibi geçirecektir. Aşılı  kişiler virüsü alsa bile çoğu virüsü taşıdığının farkında olmayarak  çevreye bulaş yapacaktır. İşte bu yüzden  aşısı olmayanların toplum içerisinde kendilerini korumaları mümkün değildir.

Özellikle omicron varyantının daha hızlı yayıldığını biliyorsak bu dönemdeki  gribal şikayetleri  boğa z ağrısını  öksürüğü  öncelikle covid enfeksiyonuna bağlamak gerekir. Aşınız yoksa  pcr sürüntüsü ile bunu doğrulamalısınız aşınız varsa pcr sürüntüsü yaptırmasak da  covid enfeksiyonu gibi düşünüp  maske kullanımına dikkat edip çevrenize bulaştırmamak için kendi izolasyonunuzu kendiniz yapmalısınız.

Pandemi dönemini aşısız ve aşılı  dönem  şeklinde ikiye ayırmalıyız. Her ne kadar  ciddi vaka sayılarından bahsediyor olsak da  bu dönemdeki hastaların ağırlık kriterleri aşısız dönemdekinden daha hafiftir. Solunum yetmezliği  gelişen hasta  sayısı aşılama ile ciddi oranda azaldı.

Poliklinik takiplerimden edindiğim  bilgilerle diyebilirim ki akciğerlerde kalıcı  hasar  bırakması yoğun bakımdaki solunum desteği süresi ile korele seyrediyor ve geç dönemde de olsa akciğerler toparlıyor .Hastaneden oksijen bağımlı  olarak taburcu edilen hastalar   3-6 ay gibi bir sürede oksijen bağımlılığından kurtulabiliyor. Evet şanssız bir grup  hasta var ki ileri evre KOAH( müzmin tıkayıcı akciğer hastalığı) şeklinde bir seyir gösterebiliyor.

Pandemi  geçiyor, covid virüsünü normal  grip seyrine  döndürmeyi başardık bu aşılama sayesinde oldu.Bundan sonra da aşılama ve maske  ile toplumsal sürü bağışıklığına doğru ilerleyeceğiz ve çok yakında tamamen  covid enfeksiyonundan kurtulacağız.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.