Ramazan geldiğinde hastaları bir telaş alır ve oruç tutmadan evvel bir doktor onayı almak isterler.Sanki karar merci doktormuş gibi, mevcut hastalıklarının oruç tutmaya engel teşkil edip etmediğini sorarlar.Halbuki gerçekten tutmaması gereken hastalar ısrarla bu ibadetlerini yerine getireceklerini söylerler. Kişilerin yaşadıkları hastalığın boyutu herkes de aynı olmadığı gibi açlığa bedenin verdiği tepki de aynı değildir.İşte bu […]
Ramazan geldiğinde hastaları bir telaş alır ve oruç tutmadan evvel bir doktor onayı almak isterler.Sanki karar merci doktormuş gibi, mevcut hastalıklarının oruç tutmaya engel teşkil edip etmediğini sorarlar.Halbuki gerçekten tutmaması gereken hastalar ısrarla bu ibadetlerini yerine getireceklerini söylerler.
Kişilerin yaşadıkları hastalığın boyutu herkes de aynı olmadığı gibi açlığa bedenin verdiği tepki de aynı değildir.İşte bu yüzden Allah’la kul arasında köprü olmayı çoktan bıraktım .Geçmiş yıllarda mevcut hastalıklarının ibadetlerine ne derece ve nasıl yansıyacağı konusunda açıklayıcı bilgiler verirken şimdilerde ruhen kendini nasıl iyi hissedeceksen öyle yap diyorum. Zaten bana yöneltilen bu soruyu soran kişileri, kafeye giderken hastalığını sorgulamayan ancak işe giderken istirahat raporu talep eden hastalara benzetiyorum.
Yine de mevcut hastalıklarımızı oruç tutmak nasıl etkiler kısmında ufak bir bilgilendirme yazısı olsun istedim. Astım bronşit ve kronik tıkayıcı akciğer hastalığı açısından değerlendirirsek yine hastalığımızın şiddet derecesini sorgulamak isterim.
Kontrol altına alınamamış alerjik şikayetlerden dolayı sürekli hava yollarında bir kuruluk geniz akıntısı hisseden bir alerjik astım hastasını düşünelim.Ağızdan çekilmek üzere verdiğimiz gazlı inhaler ilaçlar kullanıyordur .Bu ilaçların orucu bozmadığını söylesem de din adamı olmamam ve kişilerin inançlarını nasıl yaşadığı kısmında sözümün bir anlamı olmayacaktır.
Dolayısıyla birçok hasta oruçluyken bu ilaçları kullanmak istemeyecektir. Peki açlık astım bulgularını tetikler mi?Tabiki hayır ancak yeterince su içememek astım bulgularını tetikleyebilir. Sıvı tüketiminin az olması havayollarının kurumasına bu da hastanın nefes darlığını daha belirgin hissetmesine sebep olacaktır. Genizi kuruyan hasta balgamını atmakta güçlük çekecek bu balgam hissiyatı hastayı daha çok tıkayacaktır. Halbuki balgam yoğunluğunu azaltan ve söktüren en etkili şey hastaların bol su tüketmesidir.
Kronik tıkayıcı akciğer hastalığı olanlarda ise sigara içtikleri için hava yollarında balgam üreten bezlerde şişme olur ve hastalığın tabiatı olarak bol balgam üretirler. Sigara içtikleri için hava yollarını döşeyen titrek tüylü hücrelerin yapısında bozulma olur ve irritan maddelerden korunamazlar.
Zaten küçük hava yollarında işlevsizlik gelişen bu hastaların havayolları genelde balgamla tıkalıdır. Yetersiz sıvı tüketimi bu hastalarda da hava yollarını kurutarak balgam çıkaramamalarına ve nefes darlığını daha yoğun hissetmelerine sebep olacaktır.
Akciğer hastalarında esas problem aç kalmak değil yeterli sıvı tüketiminin sağlanamaması problem yaratacaktır.
Aynı zamanda hastalığın şiddet derecesi ile bu etkilenme değişecektir. Eğer hasta orucunu tutarken mevcut hastalığının stabilitesi bozulmuyorsa sorun yok demektir.