Dünyanın en disiplini ve çalışkan ülkeleri sıralamasında ilk 5’te olan Japonya ve Almanya’nın dünyanın en iyi ilk 500 tenis oyuncusu sıralamasında 20 sporcusu var.
Türkiye’nin 5 sporcusu var.
Gerçekte de böyle midir acaba hep duyduğumuz bu özgüven baba ile ilintili mi disiplin çalışkanlık ve beslenme anneden mi gelir ?
Özellikle 15 yaş altı sporcularda gereğinden fazla karşı tarafı büyütme çalışkanlık doğru beslenme disiplin %100 anneyle ile mi bağlantılı acaba?
Özgüvenin her zaman babadan geldiği söylenir gerçekte de bu böyle midir?
Babasız büyüyen ya da baba sevgisi ile büyümeyen birçok üst düzey sporcu bugün bu seviyelere nasıl geliyorlar?
Disiplin ve çalışkan olmak özgüvene göre daha ağır basıyor olabilir.
Özgüveni yüksek bir sporcu mu olmak istersin, yoksa disiplinli ve çalışkan bir sporcu mu olmak istersin ?
Anne ve baba her ikisi de disiplinli ve çalışkan iseler bu sadece bir avantaj olabilir.
Özellikle disiplin ve çalışkanlık konularında
Anne neden bu kadar etkili olabilir bu tabii daha uzman kişiler tarafından araştırılması gereken bir konu
Günümüzde bununla ilgili bazı ipuçları mevcut özellikle Portekizli efsane sporcu Cristiano Ronaldo bunu şöyle özetliyor “annem benim her şeyim evet disiplin anlayışım annem ile ilintili benim bugünlere gelmemdeki en önemli kişi.”
Özgüvenin baba ile ilintili olduğunu örneği şöyle bir durumla karşılaştığında çocuk ilerleyen süreçte babanın yaklaşım şekli bunu daha iyi özetliyor karşı tarafın sürekli yüksek top atması lob diyelim bir oyuncuyu bozuyor babanın da dışarıdan buna tepki verdiğini düşünelim ve çocuğunu sahadan çektiğini böyle şey olur mu siz çocuklarınıza yüksek top atmayı mı öğretiyorsunuz biz buraya lop oynamaya mı getiriyoruz çocuklarımızı, dediğini varsayalım bir an , o sinirle çocuğu da maçtan çektiğini düşünelim.
Büyük ihtimal özgüven yıkımına uğrayacaktır çocuk özellikle o yaş grubundaki çocuklar yüksek top atmaya karşı drive vole daha önceden çalışıp öğrenmemişse çözüm üretemeyecektir. Babanın da bu şekilde bir yaklaşım ve çıkışıyla özgüven sorunu yaşayacaktır bu ilerleyen süreçte de bilinçaltına kodlanacaktır.
Bazen çocuklarımızı korumak isteriz özellikle anne ya da babadan birisi bunu mutlaka yapabilir bu tarz bir örneği Baba yaptığında çok ciddi anlamda bir özgüven sorunu yaşayacaktır çocuk özellikle bundan sonraki maçlarında problem yaşadığında herhangi istemediği bir durumla karşılaştığında çözüm üretmede sorun yaşayacaktır.
Anne ya da babanın gelişim süreci ne kadar çabuk ve vizyona dönüşürse çocuğun gelişimi de o kadar hızlı olacaktır anne tenisle ilgili hiçbir şey bilmese de yüksek seviye de çalışkan ve disiplinli ise bu aynı şekilde çocuğun gelişimine de yansıyacaktır biz babalar çocuk gelişiminde etkili olduğumuzu biliyoruz ama kendimizi geliştirmek için yeteri kadar çaba göstermiyoruz ve fazla önemsiyoruz kendimizi
“Panik yapma sakin ol gibi” ve benzeri kelimeler kullanmamız aynı şuna benziyor babası ya da annesi rahatsızlanan birine gelen bir telefonda telefonu arayan kişinin ilk kullandığı cümle panik yapma bir şey diyeceğim dediğinde Sen zaten panik yapmış oluyorsun.
Ya da cümleye şöyle başlasın korkma bir şey diyeceğim yine aynı şekilde bu cümlede korkuya sebebiyet verecektir. Yani dışarıdan yapılabilecek en kötü müdahaleler “panik yapma sakin ol” ya da uzun derin oyna gibi kelimeler…
Benim Türkiye’de gördüğüm son 20 yılda bütün erkek antrenörler “korkma, panik yapma” cümlesini ben istisnasız her yerde duyuyorum ama sorsanız, bu kelimeleri kullanmıyorlar!
Genelde de bu cümleleri baba ya da erkek antrenörler kullanır tam da burada daha da fazla özgüven kaybına ve endişeye sebebiyet oluştururuz.