Bağımlılık haftanız kutlu olsun!

Sigara -alkol- uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddelerin kişiye  ailelere ve topluma verdiği zararı anlatan Yeşilay haftası kutlu olsun. Her farkındalık uyandırılmak istenen durumlarda olduğu gibi Yeşilay haftası da , 5 mart 1920 yılında kurulan Yeşilay kurumundan dolayı martın ilk haftası  kutlanıyor. Acaba bu yazının başlığına Yeşilay haftası kutlu olsun deseydim kaç kişinin ilgisini çeker bu […]

Yayınlama: 03.03.2021
A+
A-

Sigara -alkol- uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddelerin kişiye  ailelere ve topluma verdiği zararı anlatan Yeşilay haftası kutlu olsun.

Her farkındalık uyandırılmak istenen durumlarda olduğu gibi Yeşilay haftası da , 5 mart 1920 yılında kurulan Yeşilay kurumundan dolayı martın ilk haftası  kutlanıyor. Acaba bu yazının başlığına Yeşilay haftası kutlu olsun deseydim kaç kişinin ilgisini çeker bu yazıya yönelirdi.

Madem  birkez başlık dikkatimizi çekti ve yazıya yöneldik bakalım bağımlılık nasıl oluşuyormuş.

Madde bağımlılığı denilen olay  bir kronik beyin hastalığıdır. Beyin hücrelerinin yapısal ve fonksiyonel olarak kalıcı değişiklik göstermesi   ile birlikte dürtüsel olarak  önüne geçilemeyen tekrarlayıcı davranışların olmasıdır.

Sigara içimi ile birlikte sigaradaki nikotin  beyinde dopamin  maddesinin salınmasına sebep olur ve bu dopamin maddesi keyif ve haz veren bir maddedir.

Bu keyif  verici ortam  her sigara içişte dopamin hormonunu salgılatan iletim noktalarının duyarlılığını arttırır.

Kişi  o ilk sigaradan aldığı keyfi yakalayabilmek için günün ilerleyen saatlerine dağılan sigara sayısını arttırır.Günde3-5 sigara ile başlayan içme dürtüsü her geçen gün sayısını arttırarak 1-2 paket/gün sayısına ulaşır.

Beyindeki zevk merkezinin sigara ile uyarılması sonucu  oluşan haz durumu bu maddeye karşı bağımlı yapar kişiyi. Halbuki beyin için bütün zevkler aynıdır. Sevdiğiniz bir yemeğin bağımlısı da olabilirsiniz.

Olay bağımlı olmak değil neye karşı bağımlı olduğunuzdur.

Bağımlılık işte bu mekanizmayla oluşur biz sigara alkol uyuşturucu gibi maddeler ile zevk merkezimizi uyarmak yerine  vücuda hasar vermeyecek maddeler ile uyarırsak yine aynı keyfi almayı başarabiliriz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.