Liseden üniversiteye gençler birlikte!

Maltepe Üniversitesi Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar için Araştırma-Uygulama Merkezi (SOYAÇ) uzmanlığıyla 2 yıldır uygulanan “Liseden Üniversiteye Gençler Birlikte” projesi başarıyla sonlandırıldı.

Liseden üniversiteye gençler birlikte!
Yayınlama: 10.11.2017
A+
A-

Okul terki ve okul-içi disiplin sorunlarına karşı Maltepe Kaymakamlığı’nın öncülüğünde, Maltepe Üniversitesi Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar için Araştırma-Uygulama Merkezi (SOYAÇ) uzmanlığıyla 2 yıldır uygulanan “Liseden Üniversiteye Gençler Birlikte” projesi başarıyla sonlandırıldı.

 

Okul Terki Kanayan Bir Yara

 

Yüksek okul terk oranları eğitim sisteminin temel sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Özellikle meslek liselerinde okul terkinin daha temel bir sorun olduğu MEB tarafından düzenlenen çalıştaylarda pek çok kez ifade edilmiştir.  Bu soruna karşı bilimsel ve etkili bir önleyici program geliştirmek üzere harekete geçen Maltepe Kaymakamlığı ve Maltepe Üniversitesi, geliştirdiği psikososyal destek projesi ile Maltepe ilçesinde önemli bir başarıya imza attı.

 

Akran Desteğiyle Başladı, Kültür-Sanatla Devam Etti, Başarıyla Sonuçlandı

 

Proje faaliyetleri için okula devam sorunu yaşayan öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu bir meslek lisesi uygulama okulu olarak belirlendi. Katılımcı öğrenciler okula devam durumu, okul-içi disiplin cezaları ve okul rehberlik servisi raporları doğrultusunda risk grubundaki öğrenciler arasından seçildi. Okul terk oranlarını azaltmak için Maltepe Üniversitesi Psikoloji ve Sosyal Hizmet bölümlerinde okuyan üniversite öğrencileri ile lise öğrencileri arasında akran desteği ilişkisinin güçlendirilmesi öngörüldü. “Bağlanma odaklı ekolojik sistem yaklaşımı” temel alınarak, okul terki riski ile karşı karşıya bulunan lise öğrencilerinin örgün eğitimin dışına sürüklenmeleri engellenmeye çalışıldı.  Bu amaçla pilot okulda üniversite ve lise öğrencilerinin birlikte üretip birbirinden öğrendiği 9 farklı kültür-sanat atölyesi oluşturuldu.

 

Maltepe Kaymakamı Proje Çalışmalarını Yerinde İnceledi

 

Proje sonuçlarını yerinde gözlemlemek için uygulama okulunu ziyaret eden Maltepe Kaymakamı Meftun Dallı, ziyareti sırasında proje ekibi ve öğrencilerle keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. “Birinin hayatına dokunabilmek kadar kendisini hiçbir şeyin mutlu etmediğini” belirten Kaymakam Dallı, sanat atölyelerini dolaşarak gerçekleştirilen etkinlikler konusunda proje ekibinden ve katılımcı öğrencilerden bilgi aldı.

 

 

Başta Maltepe Üniversitesi SOYAÇ Dernek Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özden Bademci olmak üzere projeye emek veren herkese teşekkür eden Kaymakam Dallı, proje sonuçlarının yaygınlaştırılması için kapsamının genişletilerek ilçemizdeki farklı okullarda da uygulanması gerektiğini belirtti. Bu bağlamda kendi üzerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

 
Şimdi Sempozyum Zamanı

 

İki yıl süren bu projenin sonuçlarının kamuoyuna duyurulması ve diğer okullardaki öğretmenlerle projemizin çıktıları konusunda bilgi-deneyim paylaşımında bulunulması için 30 Kasım 2017 tarihinde Türkan Saylan Kültür Merkezi, Kardelen I Konferans salonunda saat 10:00-16:30 saatleri arasında Maltepe Kaymakamlığı ve Maltepe Üniversitesi ortaklığında 1 gün sürecek bir sempozyum düzenlenecek.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.