Tesis yapmak mı daha önemlidir? Sporcu yetiştirmek mi? Tesis olmadan sporcu yetişmeyeceğini hepimiz biliyoruz ama neden Türkiye’nin her bölgesinde sürekli tenis tesisi yapıyoruz?
Federasyonun İstinye’deki tesisleri biteli 4-5 yılı buldu hatta ilk zamanlar yetenek taraması yapıldı burada yetenekli çocuklara eğitim verileceği Türk sporunun burası lokomotifi olacağı söylendi geçen bu süre içerisinde sadece özel ders verilen bir yer oldu gördüğümüz.
Şu an Ankara’ya yapılan yeni tesisleri aynı demeçler var altyapıda yetenekli çocukların çıkması 4-5 yıllık bir süre gerektiriyor. Yani 7 yaşında başlayan 6 yaşında başlayan eğitim süreci 12 yaşa kadar sürüyor. Federasyon İstinye’deki tesislerinde bu süreçten geçmiş ve 12 yaşa gelmiş bir çocuğun ismini duymadık sonrası da zaten hiçbir şekilde bir isim yok.
Sırbistan’da eski oyuncu Tipraseviç’in çocuk parkının olduğu gürültülü 4 kortluk bir akademisi var. Geçen hafta Djokovic de dünya bir numarası orada antrenman yaptı kapalı kortta,
Djokovic Championship öncesi orada hazırlıklarını yaptı çok gösterişli büyük bir tesiste çalışmadı biz neden büyük ve gösterişli kulüpler yapıyoruz? normalde baktığınız zaman burada amaç altyapıdan sporcu yetiştirmekse 4 Toprak 4 tane de hard cord yeterli burada anlamadığım şey neden biz büyük gösterişli tribünleri olan büyük maliyetlere yapılan tesis yapma peşindeyiz sebebi ne bilmiyorum çünkü bu tesislerden de altyapıda bir sporcu yetişmeyeceği ortada.
Bir 5 yıl sonra 10 yıl sonra yaşarsak hepimiz göreceğiz ki bu tesislerden altyapıda bir sporcu yetişmeyecek sporcu yetiştirmek için emekçi olmanız lazım yani ürün yetiştirmeniz için çiftçi olmanız lazım idealist büyük bir tutku ve aşkla bu işi yapıyor olmanız lazım ..
Bugün FED Cup’ta yeni jenerasyona baktığınız zaman İpek Öz, Berfu Cengiz ve Zeynep Sönmez’e, altyapıdan bu oyuncuları kimlerin alıp yetiştirdiğini yine büyük idealist kişilerin olduğunu görürsünüz.
Yani aslında bu sporcular hep parklarda çatlamış patlak zeminli kortlar da site kortlarında sağda solda büyük emekler verilerek kışın soğuk yerlerde titreyerek antrenman yaptıklarını büyük tesislerde ısıtmalı kortlarda imkanlarla yetişmediklerini de bir gerçek.
Ama bugün bu oyuncular gelecekte 10-15 yıl ülkemizi belki de en üst düzey şekilde temsil edecekler bu sporcular.
Türkiye Tenis Federasyonu başkanı Sayın Cengiz Durmuş bana göre tenisten anlamayan bir isim.
Tenisten anlayan insanların kenarda durması görev almaması da kabul edilemeyecek bir durum çünkü sadece tenisten anlamak yeterli değil aynı zamanda da idealist olmanız gerekli bazen bir görevi bırakmak aslında büyük bir erdemdir.
Bir tesisi yapmak bir federasyon başkanı için bir başarı değildir 80 milyonu geçmiş bir ülkenin federasyon başkanı iseniz ilk 200 ilk yüzde bir sporcunuz bile yoksa antrenörleri suçluyorsanız, altyapıda bir sistem kurmamışsanız, ilk yüzde bayanlarda ve erkeklerde en az 2-3 sporcunun yumruğunu havaya kaldıramıyorsanız bu sizin başarısız olduğunuzun ispatıdır ve görevi bırakmanız gerekir
Türk tenisi için bu baskıyı herkesin yapması gerekli..