İstanbul’da kiralık ev fiyatları yüzde 30 ile yüzde 100 arasında artarken, müstakil bahçeli ve sıfır evlerde satılık fiyatları da 2-3 kat arttı. Konut fiyatlarındaki yükselişin ana sebebi, inşaat maliyetlerinin artması konut imalatının yapılmaması ve boş konut sayısındaki azalmanın sektörde satılık ve kiralık konut fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Kentsel dönüşümle beraber birçok semtte binlerce ailenin konut […]
İstanbul’da kiralık ev fiyatları yüzde 30 ile yüzde 100 arasında artarken, müstakil bahçeli ve sıfır evlerde satılık fiyatları da 2-3 kat arttı.
Konut fiyatlarındaki yükselişin ana sebebi, inşaat maliyetlerinin artması konut imalatının yapılmaması ve boş konut sayısındaki azalmanın sektörde satılık ve kiralık konut fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Kentsel dönüşümle beraber birçok semtte binlerce ailenin konut arayışına girmesi ve üniversite kayıt döneminin de gelmiş olması kiralık ev fiyatlarında fırlamaya neden oldu.
Kentsel dönüşümle beraber konutu yıkılan vatandaşların hem de üniversite öğrencilerinin bir anda patlayan konut talebinin pandemi döneminde kesintiye uğrayan yeni konut arzıyla karşılanamaması kiralık konut bulunmasını güçleştirdi.
Yalnızca ev değil yurt fiyatları da cep yakmaya başladı. Özel yurtlarda fiyatlar en düşük 2 bin – 2 bin 500 Türk Lirası seviyesinde.
Özellikle toplu konutların yer aldığı ilçelerde ev kiralarında yaşanan yükseliş dikkat çekiyor. Evlerin yalnızca memurlara ve kurumsal firma çalışanlarına kiraya verileceği koşulu, ev arayanları çileden çıkarıyor.
Ev sahipleri ile emlakçıların sorduğu ilk soru “Ne iş yapıyorsunuz?” olarak öne çıkıyor. Bazı emlakçı ve konut sahipleri ise direkt olarak kamu personeli ise detay görüşmeye başlıyor aksi taktirde evle ilgili detay vermiyor.
Ev sahiplerinin kiralayacağı daire için kiracı adayı “Devlet memuru olmazsa ev boş kalsın” diye koşul koymaları ve ev kiralayacak kiracı adayının memur olsa bile 657’ye tabi bir devlet memurunu kefil göstermelerini istiyor. Bu durumda özel sektörde çalışan kişilerin ev bulmaları daha da zorlaşıyor.
Kiracılardan depozito bedeli olarak 2-3 kira isteyen hatta altı aylık ya da yıllık peşin isteyen ev sahipleri bile var.
İnşaat sektöründeki malzemelerin fiyat yükselişlerinin engellenmemesi durumunda ev fiyatlarındaki satışı ve kiralamaların daha yükseleceği ve bu artışın durdurulmasının çok zor olacağı gözüküyor.
Sağlıcakla…