Sen ötekileştirirsen karşındakine de bu hakkı verirsin

Yayınlama: 14.10.2023
A+
A-

Dünya üzerinde yaşayan insanlar din, dil, ırk, cinsiyet, kültür, eğitim ve ekonomi gibi faktörlerle birbirinden ayrılırlar. Asıl olan “insan” olma faktörüdür. Ve diğer detaylar birbirimizi değerlendirirken etken olmamalıdır.

İdealde olması gereken durum bu iken reelde yaşanan durum farklıdır. Dünya üzerinde kendi sınırları içine hapsolan ülkelerde yaşayan milletler içinde de farklı ülkeler arasında da “ötekileştirme” yaşanmaktadır.

Buna neden olan faktörler bazen bilinçli insanları bile kapsayan “dogma”lar, bazen kökü uzun yıllara dayanan ve farkında olmadan düşüncelerimize sızmış “tabu”lar olabilir.

Bir kişi ya da zümreyi kendimiz gibi düşünmüyor, görünüyor ve tercih ediyor diye kendimizden uzaklaştırmak, yok saymak, kınamak ve küçük görmek bugün için de gelecek dünya düzeni için de olumsuz ve sağlıksız bir davranış biçimidir.

Bildiğimiz ya da farkında olmadığımız her “ötekileştirme” sorunları büyütüp, çözümsüzlüğe götüren bir toplumsal çürümeyi başlatır.

Ötekileştirmeyi kendimize hak gördüğümüz oranda bir başka kişi ve zümrenin de bizi ötekileştirmesine izin vermiş oluruz.

Her meselede, soruna mevcut şartları gözeterek yaklaşıp, çözüme kendimizi kapatırsak, ilerleyemeyiz. Yerimizde sayar ve gerileriz.

“Kin”, “öfke”, “küçük görme” gibi birtakım duyguları bir kenara bırakarak sorunu tanıma, anlama ya da çözme yoluna gitmeliyiz. Belki de sadece saygı duymayı tercih etmeliyiz. Bazen saygı duymasak da hayatlarını zorlaştırmamalıyız.

Her görüşü, eğilimi, tercihi kendi şartlarında değerlendirmeliyiz.

Tercihi farklı olan insanları reddetmek, görmezden gelmek hatta kınamak ve tavır almak… Hiçbir sorunun çözümü olamaz. Bu iki tarafın da yaşamınızı zorlaştırır.

Bu da bakışımızı değiştirerek ve eğitimle sağlanabilir.

Ötekileştirmenin olduğu yerde huzursuzluk ve kaygı vardır. Toplumsal olaylarda uzlaşma, her tarafı kucaklayan politikaların yapılmayıp, bir tarafa bir isim vererek açık hedef haline getirerek ve iş bulma yolunda yaftalayarak “ötekileştirmek” örneğinde olduğu gibi.

Ötekileştirilen taraf aynı zamanda itibarsızlaştırılarak sağlıksız duruma düşürülebilir. Halbuki toplumu daha yatıştırıcı ve uzlaştırıcı bir etki iyileştirebilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.