2023 Yılına Veda

Yayınlama: 17.12.2023
A+
A-

Öncelikle Milli Yas ilan edilen bir yıl oldu 2023. Sıcak yatağımızda yatmaktan, sevdiklerimize sarılmaktan, yemek yemekten bile utandık. Battaniyelerimiz bir ayıp gibi örttü üstümüzü; küçücük çocuklar annesizlikle üşürken…

Ülkemize gelen kurtarma ekipleri, kendi annesini- babasını ya da çocuğunu kurtarır gibi ter döktü o soğuk perişanlıkta. Almanya’dan gelen Daniel: “Zeynep Hanım Korkma!” dedi.  Her ulaşılan canımızda onlar da derin bir nefes aldılar. İstersek nasıl bir dünya olabileceğimizin göstergesi oldu bize bu acı!  Dünyanın her yerinden ülkemize yardımlar yağdı. Yurt dışında yaşayan Türkler gerçekten müthiş bir dayanışma gösterdiler ve bunun güzel örneklerini yakın çevremde de gururla gözlemlediğimi söyleyebilirim. Belki de bunun için bazılarının vatan hasretiyle yaşaması gerekiyor diye düşündüğüm bir dönem oldu benim için şubat ayı…

2023 yılında da birçok değerli sanatçımıza veda ettik: Unutulmaz şarkısı Ayaz Geceler ’in Burhan Çaçan’ı, MFÖ ’ün Özkan Uğur’u (Sevilen besteleri: “Mecburen”, “No Problem”, “Ali Desidero”), Anadolu rock müziğinin öncülerinden Erkin Koray’ı (Sevilen besteleri: “Tek Başına”, “Öyle Bir Geçer Zaman Ki”, “Arapsaçı”, “Fesupanallah”, “Şaşkın” ve “Yalnızlar Rıhtımı”) sonsuz yolculuklarına uğurladık ama bize bıraktıkları anlamlı şarkılarda yaşayacaklar hep…

Tiyatro, sinema ve dizi oyunculuğunun yanı sıra yazar ve eğitmen olan Can Gürzap’ta ülkemiz için çok acı bir kayıptı. İzninizle Can Gürzap’ın “Söz Söyleme ve Diksiyon” adlı kitabından sevdiğim bir alıntıyı sizinle paylaşmak istiyorum:

“İhanet” ile “Aldatma” kelimeleri anlam olarak birbirine yakın olmakla birlikte farklılıkları vardır. Aldatma, basit bir eylemdir. Oysa, ihanet, ağır, yaralayıcı bir anlama sahiptir. Vatanı aldatamazsınız, vatana ihanet edersiniz.

Hiç mi güzel şey yaşanamadı bu yıl diye söylendiğinizi duyar gibiyim. Bu yıl, başarılarıyla göğsümüzü kabartan Türk Kadınlarının yılı oldu: 

16 saat yüzerek Kuzey Kanalını geçen ilk Türk Kadını Aysu Türkoğlu, Buz pateninde 5. Kez dünya Şampiyonu olan Naz Arıcı, Atlantik’i tek başına geçen ilk Türk Kadın yelkencimiz Başak Mireli, dünyanın ilk sırasına oturan Filelerin Genç Sultanları ve Kadın Tekvando Milli Takımımızın dünya şampiyonluğu göğsümüzü kabarttı.

Kadın demişken; 2023 yılında şiddet görerek ölen kadınlarımızın sayısı: 328. Bir önceki seneye göre bu oranda yüzde yirmilik bir düşüş var ama yeterli mi? “HAYIR!”. 2024 yılında bu konuda ülkemizden daha güzel projelere imza atmalarını, gurur kaynaklarımız olmaya aday kadınlarımızın toplumda hakkettiği değer ve saygının kazandırılmasını diliyorum.

Gelgelelim bu yılın Spotify ’da en çok dinlenilen şarkısına: Simge’den “Aşkın Olayım”.  Teknolojinin gelişimiyle telefon ekranlarına kilitlenmiş bir millet olarak bu sonuç beni hiç şaşırtmadı. Yalnızlaşıyoruz her geçen yıl biraz daha. Lütfen sanal alemden biraz kopup çevrenizdeki insanları algılamaya daha fazla zaman ayırın 2024’te. Aşkı arayan çok insan var!

Hoş gel 2024! Acılarımızı ve hayat hakkındaki endişelerimizi sağlık, huzur, bereket ve mutlulukla dindirmemize yardımcı ol ve iyi ki yaşadım bu yılı dedirt bize!

Hepinize Mutlu yıllar…

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.