Referandumun iki kazananı

Türkiye Cumhurbaşkanlığı hükümet seçimi için kararını verdi  ve “Evet” diyerek partili cumhurbaşkanlığının önünü açtı. Yüzde 88 oranında katılımın olduğu halk oylamasında yüzde 51.3 Evet, 48.7  oranında Hayır oyu çıktı.. Sonuçta Evet diyenlerin istediği olacak ve Türkiye’nin yönetim sistemi değişecektir.. Ancak bu halk oylamasının bana göre iki kazanını vardır. Birisi Cumhurbaşkanı Erdoğan ikincisi ise CHP Genel […]

Yayınlama: 16.04.2017
A+
A-

Türkiye Cumhurbaşkanlığı hükümet seçimi için kararını verdi  ve “Evet” diyerek partili cumhurbaşkanlığının önünü açtı.

Yüzde 88 oranında katılımın olduğu halk oylamasında yüzde 51.3 Evet, 48.7  oranında Hayır oyu çıktı..

Sonuçta Evet diyenlerin istediği olacak ve Türkiye’nin yönetim sistemi değişecektir..

Ancak bu halk oylamasının bana göre iki kazanını vardır. Birisi Cumhurbaşkanı Erdoğan ikincisi ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’dur.

O iki ismin neden kazandığına gelmeden önce kaybedenini belirtmek lazımdır. Parti tabanına hakim olamayan MHP lideri Devlet Bahçeli bu seçimin kaybedenidir.

Başta Meral Akşener ve Sinan Ogan gibi eski MHP’liler, her türlü engellemelere rağmen Ülkücü tabana hakim olup, Hayır yönünde oy kullandırmışlardır.

Sayın Bahçeli’nin artık şapkasını önüne koyup düşünmesine dahi gerek yoktur ve bir an önce istifa etmelidir.
 
Bu saatten sonra Bahçeli’nin parti tabanında etkisi kalmamıştır..

Bu halk oylamasını neden Cumhurbaşkanı Erdoğan kazınmıştır sorusuna gelirsek, 3 yıl önce Cumhurbaşkanı  seçildiği Yüzde 52’yi aşağı yukarı korumuştur.

Bu yüzde 52’nin içinde ne Başbakan Binali Yıldırım’ın payı vardır ne, AK partili yöneticilerin ne de İstanbul Ankara gibi büyükşehirlerin belediye başkanlarının..

Sonuçta Başbakan Yıldırım’ın seçim bölgesinde Evet oyları yüzde 30 civarında kalmıştır..

Erdoğan,  adeta tek başına götürdüğü kampanya ve seçmenin üzerindeki etkisi sayesinde referandumu kazanmıştır.

Aslında tek kazanın olması gereken bir referandumda kaybedenin kazanması bize özgü bir durumdur. O yüzden halk oylamasını kaybetmesine rağmen Kılıçdaroğlu’nun kazan ilan etmemin nedeni ise şudur:

Her türlü imkansızlıklara rağmen,  kampanyayı birkaç muhalif  MHP’li isimle götüren Kemal Kılıçdaroğlu 5 büyük vilayetinin dördünde Hayır oylarını birinci çıkarmıştır.

Kampanyayı partisiyle birlikte bir lokomotif gibi sürükleyen Kemal Kılıçdaroğlu,  resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 49’a yakın bir oy oranı sağlayarak artık gerçek bir lider olmuştur.

Bundan sonra nasıl bir dönem yaşanacak, 2019 seçimlerine kadar neler yaşanacak hep birlikte göreceğiz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.